Снаряд от Втората Световна война изплаши жителите на русенското село Тетово. Бомбата е обезвредена след 24 часа, когато е пристигнал специализиран екип от Варна.

Тетово, Русе

Пръв на опасната и необичайна находка се натъкнал Илко Филипов, докато разбърквал хоросан, за да измаже къщата на свой съсед на улица "Марица" в Тетово. Казва, че в първия момент не осъзнал, че държи в ръцете си бомба.

Илко Филипов: Взех го и го измих в бидона, гледам и ми прилича на нещо ракетно, което съм виждал само по филмите. Помислих си може и да гръмне това чудо. Уплаших се.

На място били изпратени две патрулки. Районът останал отцепен цяло денонощие.

Причината за забавянето е, че в Русе няма специализиран екип за обезвреждане на взривни вещества. Най-близкото звено е във Варна. Сапьорите натоварили бомбата в камион и я обезвредили на 2 километра от селото, в близкото дере.

Себиш Хюсеинова: Заиграха къщи, прозорци. В цялото село се чу, като я гръмнаха.

Хората от Тетово споделят, че са се разминали с голяма беда, тъй като бомбата е можело да избухне на място. Според тях най-вероятно снарядът е бил в пясъка, изваден от река Дунав, но не е ясно защо е останал вътре, а не е открит още при драгирането му.