НОВИНИ

Обезвредиха опасна бомба от Втората световна война, открита на строеж в Хонконг

Полицейски сапьори успешно обезвредиха в Хонконг авиобомба от Втората световна война, открита преди денонощие на строителна площадка в центъра на града, предаде ТАСС. Операцията по разминирането продължи 12 часа, съобщиха от правоохранителните органи.

bnt avatar logo
от БТА
17:26, 28.01.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света
обезвредиха опасна бомба втората световна война открита строеж хонконг

"Процесът се оказа твърде сложен и продължи по-дълго от очакваното", каза шефът на сапьорната група. Според него специалистите трябвало да пробият няколко отвора в корпуса на лежащата под наклон бомба, за да могат после постепенно да неутрализират взривните вещества вътре.

Един от детонаторите на бомбата бил повреден, което правел крайно опасен всеки опит тя да бъде преместена на друго място за обезвреждане. В случай на взрив радиусът на зоната за поражение би бил около 200-300 м, като отделни отломки могли да се разлетят на разстояние до 2 км.

Невзривилата се бомба, дълга 140 см и с диаметър 45 см, била открита в района Ван Чай на дълбочина около 15 м от работници, изграждащи нова линия на метрото. Още в събота полицията отцепи прилежащите към опасната зона улици и евакуира 1300 души.

Според експертите става дума за бомба АNM-65, американско производство, тежаща 450 кг и съдържаща 225 кг тротил. Тя е била пусната в периода на японската окупация на Хонконг, започнала фактически едновременно с бомбардировката над Пърл Харбър през декември 1941 г. и продължила до 1945 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 250 германски компании ще бъдат засегнати от стачки идната седмица
Близо 250 германски компании ще бъдат засегнати от стачки идната седмица
Открит урок по тенис на Григор Димитров в Хасково
Открит урок по тенис на Григор Димитров в Хасково