НОВИНИ

Недоволство от трафика по обходните маршрути на АМ "Хемус"

След затварянето на магистрала "Хемус" вчера на голяма част от алтернативните маршрути се образуваха задръствания. Много от местните жители в областит Ботевград, Враца и Велико Търново недоволстват, че автомобилите и тежкотоварните камиони минават по пътища, които не са пригодени за интензивен трафик.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
19:41, 06.02.2017
Чете се за: 02:02 мин.
У нас

Докато не бъде обезопасен тунел "Ечемишка", магистрала Хемус остава затворена в участъка между пътен възел "Правец" и пътен възел "Витинска река". От АПИ обособиха няколко обходни маршрута из цялата страна. Един от тях е старият път през Витиня, по който трябва да минат пътуващите на магистралата. Те се насочваха към него още преди Ботевград.

Това е пътният възел, който свързва автомагистрала Хемус с алтернативния маршрут към София. Шофьорите слизат от магистралата и се насочват към Ботевград. Въпросът, който възникна вчера след затварянето на магистралата, е дали този маршрут през Ботевград има капацитета да поеме целия трафик към столицата.

Пътят към Ботевград, който преминава и през селата Разлив и Трудовец, е в добро състояние. Почти по цялата си дължина обаче той е двулентов. Заради това вчера пътуващите за София са прекарали няколко часа в задръстване. Днес ситуацията беше спокойна.

Коста Георгиев, жител на село Разлив: "Опашката беше от моста. От моста Правешкия до Трудовския. "
- Колко време горе-долу продължи задръстването?
"Около 3-4 часа."
"Не може да се мине, никой не спира на пешеходна пътека. Пешеходните чакат да минат колите, въпреки че много бавно се движат, но виждате каква е ситуацията."
Георги Георгиев, жител на град Ботевград: "Какво да ви кажа... Много натоварено, много натоварено. "
"Добре, че оттам са отбили от Враца по дефилето пътя - за ТИР-овете и за туй онуй."

Интензивният трафик е създал и други притеснения на местните.

Гергинка, жител на село Трудовец: "Пътят ще се развали. А няма кой да го направи наново.'
Йорданка, жител на село Разлив: "Би трябвало оттук да няма задръстване, защото минават малки деца, възрастни хора, ама като се е случвало това нещо, няма откъде да се мине."

На запад от Ботевград движението се извършваше по обходен маршрут през Искърското дефиле. Там беше пренасочен целият трафик от Северозападна България, Дунав мост 2 и ферибота Оряхово - Бекет. Край село Ребърково полицейски пост пропуска по шосе Е79 само коли и автобуси, пътуващи до Ботевград. Тежкотоварните камиони над 12 тона и всички пътуващи до София се отклоняваха по второкласния път Мездра - София.

Подобно на областите Правец и Ботевград, движението по него беше натоварено заради многото остри завои и тясното пътно платно. И там настилката е в добро състояние, след като преди две години беше извършена цялостна рехабилитация. Допълнителни проблеми обаче създадоха участъци с паднали камъни и земна маса от околните скали.

По информация на АПИ трафикът от Северозападна България към София е от порядъка на 10 хиляди превозни средства на денонощие.

Петър Петков, кмет на село Ребърково: "Какво да ви кажа... Причиняване на неудобство и на хората, и на шофьорите, но главно на хората. Виждате ме, аз десет минути не мога да пресека. Въпреки че има пешеходни пътеки, има знаци, никой не ги спазва. Тук се оплака сутринта един човек, който живее на главната улица, че цяла нощ не е могъл да спи от шума на камионите."

Тировете, пътуващи към Североизточна България, също можеха да се движат по обходния маршрут през Витиня до пътен възел „Коритна“. Оттам те бяха пропускани към Русе и Варна контролирано в часовете с по-малка интензивност на движението. В останалото време АПИ препоръча те да минават по магистрала „Тракия”, откъдето през Прохода на Републиката и Ришки проход продължават към Северна България. Вчера това е създало затруднения във Велико Търново, но днес ситуацията и там е по-спокойна.

Поправка: Февруари 6, 2017

Първоначалната версия на този материал грешно посочи, че Ботевград и Правец са области. Ботевград и Правец са общини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 100 шивачки протестираха в Дупница
Над 100 шивачки протестираха в Дупница
Дни на Виена в София
Дни на Виена в София