НОВИНИ

Облагородяват коритото на река Марица

Коритото на река Марица в Пловдив ще бъде облагородено и социализирано. Днес кметът на града Иван Тотев подписа договор за проектиране със софийска фирма. Предвижда се водата в коритото да бъде прибрана в центъра, да се оформят тераси, зони за отдих и спорт. Всичко това ще стане с естествени материали. Проектът ще струва 120 000 лева.

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 24.02.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Облагородени ще бъдат 10 километра от речното корито в участъка от Гребната база до Бента.

"Към момента в България нямаме проект, който да касае социализиране на речно корито в рамките на урбанизирана територия с такъв голям мащаб като коритото на река Марица в Пловдив", каза кметът на града.

Предвижда се екосистемата да бъде запазена, като дърветата за почивка и гнезда на прелетните птици няма да бъдат премахвани. В коритото ще има също вело- и пешеходни алеи, рампи за хора с увреждания, места за отдих и веломост.

Последната корекция, направена в коритото на река Марица е била през 1958-а година.

"Да се изчистят боклуците, да се махне тази суха трева – тя пречи на реката да функционира по правилния начин, да тече както трябва", сподели Калоян Калинин.

"Много добре ще стане, но първо нека сложат и пейки. Човек няма къде да седне", препоръча Златка Петрова.

Предвиждат се също зони за временни инсталации и места за мероприятия и събития от културната програма на Фондация „Пловдив 2019“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЗАЩО БЛС НЯМА ДА ПОДПИШЕ НРД 2016
ЗАЩО БЛС НЯМА ДА ПОДПИШЕ НРД 2016
Депутатите се захванаха с поправките в Изборния кодекс
Депутатите се захванаха с поправките в Изборния кодекс