НОВИНИ

Област Кърджали е с най-сериозен недостиг на лични лекари

Над една трета от лекарските практики в област Кърджали са незаети. Регионът е на последно място по брой лични лекари, а на 100 000 души в кърджалийско се падат едва 40 общопрактикуващи лекари.

bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 26.01.2019
Чете се за: 01:11 мин.
Още

29-годишният Кадир Мустафов е един от малкото лекари, останали да се грижат за хората в тази част на планината. Той е от Ардино, веднага след завършване на образованието си се е завърнал и казва, че се гордее да работи в родния си град. Обслужва хората в 22 села, като най-далечното е на близо 40 километра. В Ардино едва една трета от практиките са заети и общината прави непрекъснато опити да реши този проблем. На лекарите, готови да работят, се отпускат допълнителна премия.

Ресми Мурад, кмет на община Ардино: Ние нямаме критерий да определим степента на неблагоприятност и за това се доверяваме на това, което Здравната каса е констатирала като степен на неблагоприятност и подпомагаме точно с толкова, колкото те дават за тези практики.

Така едно джипи в Ардино получава 1600 лева месечно дори и да няма нито един пациент. През миналата година парите привлекли двама лекари, но единият напуснал само след няколко месеца.

Защо вашите колеги избягват да работят в такива общини?

д-р Кадир Мустафа: Защото нямаме много специалисти и нямаме по-специализирани изследвания, които могат да се извършват в нашия район. Наистина, има и този момент, голяма част от хората не са здравно осигурени и това създава допълнителен проблем на колегите.

Голяма част от общопрактикуващите лекари в област Кърджали отдавна са надхвърлили пенсионна възраст, а млади попълнения като доктор Мустафа няма. Без промяна на здравната политика ситуацията ще става все по-тежка, коментират в Ардино.

Ресми Мурад, кмет на община Ардино: Задължително трябва да има промяна в подхода, който се прилага като еднакъв стандарт към всички медицински практики, към всички лечебни заведения на територията на общината. Правилата не е нормално да бъдат еднакви.
Д-р Кадир Мустафа: Трябва да има по-високо заплащане на хората, които работят в труднодостъпни райони и, ако ме питате, както в миналото, да има разпределение по райони.

Един от тримата общопрактикуващи лекари в Ардино е пенсионер и сега тук всички се молят, да не се завърне в родната Стара Загора. И някой в столицата да се сети, че и в планината живеят хора, които имат нужда от медици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волен Сидеров: В рамките на управляващата коалиция няма проблеми
Волен Сидеров: В рамките на управляващата коалиция няма проблеми
Грипната ваканция е административна тежест за учителите
Грипната ваканция е административна тежест за учителите