Областният координационен щаб за изпълнение на мерките за предотвратяване разпространението, ограничаване и ликвидиране на болестите - чума по дребните преживни животни, африканска чума по свинете и инфлуенца по птиците в област Ямбол предлага на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да отпадне 3-километровата ограничителна зона в с. Шарково, община Болярово, област Ямбол, поради приключване мероприятията по евтаназия на животните и извършена дезинфекция в животновъдните обекти и населеното място.

Областният координационен щаб реши още кметовете на населени места от 20 километровата зона в област Ямбол, в които ще бъдат извършени клинични прегледи и взети проби, да издадат заповеди за уведомяване на стопаните за предстоящите действия на ветеринарните служби. Заповедите да бъдат сведени до знанието на стопаните срещу подпис.

Междувременно, два животновъдни обекта в Благоевградска област са под временна забрана за излизане и паша на овцете заради съмнения за чума по дребните преживни животни. Мярката е по-скоро превантивна, заяви пред БНР д-р Атанас Григоров, началник на отдел "Здравеопазване на животните" от Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните.

В момента се изпълнява държавната профилактична програма и това благоприятства ранното откриване на чумата по овцете и козите.

До село Шарково не се допускат външни хора заради чумата по животните

До село Шарково не се допускат външни хора заради чумата по животните

Обстановката в Болярово и съседните населени места с констатирано заболяване на чума по дребните преживни животни остава без промяна. Блокадата в три...