България предложи на Световната организация по туризъм да бъде създаден Световен път на древните цивилизации. Според министъра на туризма Николина Ангелкова той ще представлява пояс от туристически дестинации в Азия, Европа, Африка, Америка и Австралия, изцяло свързани с културно- историческото наследство.

Днес в София се проведе Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути с участници от петте континента.

Създаването на Световен път на древните цивилизации, по подобие на Пътя на коприната, ще помогне да се опознае културното наследство на отделните държави и да се даде шанс да се развиват икономически регионите. Засега това е идея, която ще се обсъди от Световната организация по туризъм.Първите български обекти ще са тези от списъка на културното наследство на ЮНЕСКО- Мадарския коннник, Боянската църква, Казанлъшката гробница. После ще се добавят още.

Николина Ангелкова, министър на туризма: България е много богата на културно- историческо наследство, винаги коментираме над 40 хиляди артефакта има, така че много е трудно да се избере и смятам, че това би била една подинициатива с оглед включване на всички общности и хора, които се интересуват от култура и наследство в България.
Какви мерки се предприемат срещу недостига на кадри в туризма?

Какви мерки се предприемат срещу недостига на кадри в туризма?

България отчита ръст на сезонните работници в туризма от други държави. По данни на социалното министерство тази година те са 2 пъти повече в сравнени...

Вежди Рашидов пък сподели своята идея за сътрудничество с Гърция и Турция.

Вежди Рашидов, председател на парламентарната комисия по култура и медии: Защо да не направим, вместо да си крадем туристите, Балканския триъгълник за развитие на туризма. Маршрути- от Атина да кацнат, през България, от Истанбул да излизат и обратното.

В античния комплекс „Сердика“ министър Ангелкова откри изложение с автентични туристически продукти от 11 общини на страната.