НОВИНИ

Обмислят съкращаване на персонала в болницата в Гоце Делчев

Болницата в Гоце Делчев е в затруднено финансово състояние. Около 800 хиляди лева са задълженията й, като дълговете са предимно към доставчици на медикаменти и консумативи. От ръководството на болницата обмислят съкращение на персонала, за да намалят разходите си.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
12:02, 14.01.2018
Чете се за: 01:12 мин.
Още

От лечебното заведение обясниха, че засега нямат проблем с неизплатени заплати към персонала, а с доставчиците имат сключени договори за разсрочено погасяване на задълженията.

Д-р Мария Радойкова, директор на МБАЛ "Иван Скендеров"- Гоце Делчев: „Нормално е при тези намалени приходи, при лимитирането на нашата дейност да изпитваме затруднения относно изплащането на дължимото към нашите контрагенти. С въвеждането на лимите, ограничаваме дейността си."

Болницата има неизплатени около 150 000 лв. от Здравната каса за дейности, които са извършили през последните три години, но са били над лимитнта дейност. Финансовото състояние на лечебното заведение е допълнително затруднено и от увеличението на минималната работна заплата. Тъй като разходите на болницата се увеличават, а приходите остават едни и същи.

Д-р Мария Радойкова, директор на МБАЛ "Иван Скендеров"- Гоце Делчев: „Когато са формирани цените на клиничните пътеки , по които работим към този момент, минималната заплата беше 180 лв. Тоест при минимална заплата 180 лв. И при минимална заплата 510 лв. Ние работим при едни и същи цени на клинични пътеки."

Персоналът, който се обмисля да бъде съкратен ще е само помощен, не медицински.

Д-р Мария Радойкова, директор на МБАЛ "Иван Скендеров"- Гоце Делчев: „С това увеличение на минималната заплата се... нисшия персонал, обслужващия персонал се доближава до медицинските сестри, което е абсолютно недопустимо."

В болницата работят девет отделения, но все по- трудно успяват да се намерят анестезиолози, хирурзи и ортопеди, които да работят в тях. За да решат проблема с намирането на кадри Общината в Гоце Делчев поема разходите по специализация на млади лекари, които се задължават за 5 години да работят в болницата.

Очаква се в края на годината към екипа да се присъединят и двама млади специалисти- педиатър и ендокринолог. Всяка година болницата обслужва около 7 000 пациенти. Голяма част от нуждаещите се от медицински грижи са от отдалечени села, затова казват, че трудно биха могли да пътуват до съседни градове.

- Къде да идем ние на друго място. Нали Благоевград е по- далече, тука ние на 18 километра сме от тука до селото.

- Това е единствена болница в целите околия

От болницата казаха, че не се предвижда да бъдат закрити отделения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7,2 по Рихтер край южните брегове на Перу
7,2 по Рихтер край южните брегове на Перу
Премиер на Япония идва за първи път в България
Премиер на Япония идва за първи път в България