НОВИНИ

Обмислят закон, който да регулира пазара на горивата

Парламентарната анкетна комисия, която проверява дали има картел на пазара на горива, ще предложи специален закон, който да регулира бранша. Това обяви председателят на комисията Валентин Николов.

обмислят закон регулира пазара горивата
bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 21.12.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Според Николов комисията ще успее да си свърши работата преди разпускането на парламента. Амбицията е докладът с конкретни предложения да бъде готов до 15 януари. Днес народните представители изслушаха на закрито заседание шефовете на ДАНС, ГДБОП и представители на прокуратурата. Те не са потвърдили информацията от доклада на финансовото министерство, че годишно от бюджета изтичат 1 милиард и 200 милиона лева чрез контрабанда на горива.

Валентин Николов - ГЕРБ, председател на временната анкетна комисия: "Докладът на ГДБОП, а и не само, казва следното - че повечето престъпления се извършват на база фиктивни фирми или фирми, създадени за определен период от време, и то от организирани престъпни групи. Поради тази причина трябва да се затегне контролът именно върху тези участници от пазара, които източват ДДС и акциз".
гл. комисар Ивайло Спиридонов - директор на ГДБОП: "За периода от 2015 до 2016 година имаме 5 образувани досъдебни производства с 23 лица, на които са им повдигнати обвинения. Предадени са на прокуратурата и са на етап съдебни производства под контрола на специализираната прокуратура".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът удостои посмъртно с орден участници в Горянското движение
Президентът удостои посмъртно с орден участници в Горянското движение
Предложения на българските деца променят националното законодателство
Предложения на българските деца променят националното законодателство