Омбудсманът Мая Манолова готви строги регулации за фирмите за бързи кредити и за събиране на просрочени задължения, както и за ограничаване на свръх правомощията на банките. Общественият защитник избра да отчете двегодишната си дейност пред сградата на Топлофикация София, тъй като дружеството води в класацията по потребителски жалби.

Над 63 хиляди граждани са потърсили съдействие от омбудсмана по различни проблеми през последните две години, като част от тях са за случаи с „Топлофикация-София“. Това бе и причината Манолова да избере централата на дружеството за отчета си пред медиите.

Мая Манолова, омбудсман: Днес съм тук, пред „Топлофикация“, защото Топлофикация е един мой Хари Потър, който с магьоснически способности прибира парите от джобовете на столичани.

Думите ѝ провокираха събралите се граждани лично да се оплачат пред Манолова от Топлофикация.

Искаме от вас такса „сградна инсталация“ да бъде отменена от Закона за енергетиката.

Да бъдат отменени и фирмите посредници, които обират хората. Не ни трябват фирми, които да отчитат.

Край с внезапното уведомяване на длъжника, че срещу него тече производство

Край с внезапното уведомяване на длъжника, че срещу него тече производство

Край на изпълнителните дела без знанието на длъжниците. Приетите днес нормативни изменения предвиждат най-малко три посещения, през една седмица, да б...

Манолова обеща да реши проблемите с промени в Закона за енергетиката. Тя разкри, че тръгва на законодателна битка и срещу извънредните правомощия на банките, даващи им право само с изпълнителен лист да събират просрочени кредити.

Мая Манолова, омбудсман: Банките са следващия ми противник, и буквално от днес сме започнали работата за ограничаване на техните привилегии. Текстове, които наистина ще направят така, че да има бърза процедура за проверка дали сметката, която банката предявява на клиента, е адекватна, дали не е надписала, дали не е спестила някоя вноска. Ако има и най-малкото разминаване, да се отива към съдебен процес.

Манолова е готова и за битка срещу колекторските фирми.

Мая Манолова, омбудсман: Необходим е закон, който да регламентира начинът, по който те ще функционират и да бъдат въведени забрани дружества, които са в монополно положение и изпълняват обществени услуги да продават дълговете на своите клиенти на колектори, които да ги събират след това по нерегламентирани начини.

Манолова ще се бори и с още един противник.

Мая Манолова, омбудсман: Има на пазара фирми за бързи кредити, които грубо газят закона, не се съобразяват с него и буквално мародерстват хората.

Манолова съобщи, че през последните 2 години е получила над 12 хил. жалби, като най-много са били от София, Пловдив и Варна.

Абонати на „Топлофикация“ – Русе останаха само с топла вода

Абонати на „Топлофикация“ – Русе останаха само с топла вода

Живеещите в блок „Ахелой“ 2 в Русе изкараха месец само с вряла вода. В същото време голяма част от хората в центъра от седмица са без топла вода зара...