НОВИНИ

Обновената къща музей на Пейо Яворов отваря врати

Обновената къща музей на Пейо Яворов отваря врати утре в 17.30 часа. Преди година тя беше затворена, защото сградата дълго време тънеше в разруха и беше опасна за посетителите. Карина Караньотова надникна в обновения дом на поета.

БНТ2-София
от БНТ2-София Карина Караньотова
20:12, 18.10.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Домът, в който Пейо Яворов изживява трагичната си любов с Лора Каравелова беше в окаяно състояние. Миналата година беше обновена фасадата, а сега след основен ремонт и на помещенията в къщата, ще бъде отворена за посетители и новата експозиция с вещи на големия поет.

Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей: С помощта на собствениците, на министерството и най-вече усилията на екипа на Националния литературен музей, тази къща ще бъде отворена.

А Пейо Яворов има годишнина само след два месеца и половина, не можем с затворена къща да я посрещнем, би било срамно.

След обновяването къщата изглежда така както заслужава един от най-талантливите и обичани български поети.

Иво Милтенов, уредник на музея: Хората ще видят една стара, но нова експозиция, това което беше като вещи и интериор е запазено, духът обаче е нов.

Заедно с откриването на къщата на Яворов започна и инциатива за възстановяването на гроба на неговата любима Лора. Преди месец отвори за посещения и къщата музей на Димитър Димов, предстои откриване и на домът на Христо Смирненски, който е под ключ от 2004 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваксината не предпазва 100 % от грип
Ваксината не предпазва 100 % от грип
Онколози искат високи стандарти за диагностика и лечение на рака на белия дроб
Онколози искат високи стандарти за диагностика и лечение на рака на белия дроб