Храм-паметникът "Свети Иван Рилски" в Кресна посрещна храмовия си празник с обновена костница. В нея се пазят костите на 526 офицери, подофицери и войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Средствата за ремонта са отпуснати от Министерството на отбраната.

Кресна

Заупокойна молитва за загиналите български воини, чиито тленни останки се пазят в костницата, отслужиха неврокопският митрополит Серафим и местни свещеници. Преди ремонта помещението, което се намира на приземния етаж, било в лошо състояние. Дървените шкафове, съхраняващи костите, били изгнили, а по стените на много места имало мухъл.

Отец Георги Танчев: Успяхме все пак да възобновим тази костница, като всичко основно се промени – с нова електрическа инсталация, видяхте новия таван, огромни шкафове, в които могат да се видят отвсякъде костите.

В храма се пазят пожълтели страници с имената на загиналите, чиито кости са положени тук. Отец Танчев разказа, че идват хора от различни краища на страната, за да търсят в списъка свои близки. Преди години Димитрина Стоева от симитлийското село Брежани открила в пожълтелите страници името на своя прапрадядо Христо Груйчев. Ранен в сражение, той бил настанен в местния лазарет, където починал. Оттогава всяка година тя и нейни близки посещават костницата.

Димитрина Стоева: Беше не тъжно, но много неприятно за влизане - тъмно, миришеше на мухъл, нямаше осветление, беше отвратително. Сега е добре.

В скоро време от двете страни на храма ще бъдат поставени и гранитни плочи в памет на загиналите. Преди години имало такива плочи, на които с букви от месинг били изписани имената им. Вандали обаче откраднали буквите.

Храмът костница е изграден в периода 1939-1941 година със средства от тогавашното военно министерство и с дарения на местни хора.