НОВИНИ

Обновяват пешеходните пътеки до училищата във Варна

Броени дни преди началото на новата учебна година много от пешеходните пътеки в близост до училищата във Варна са изтрити. Някои пътни знаци не се виждат от клони на дървета, а 3D куклите, които бяха поставени, за да предупреждават шофьорите, че наблизо пресичат деца, липсват или са изрисувани от вандали.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
19:52, 12.09.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Пътната маркировка във Варна традиционно се обновява през септември, за да бъде по-безопасно придвижването на учениците до класните стаи. На много места обаче, скоро след като пешеходните пътеки са били пребоядисани, отново са незабележими за шофьорите. Друг проблем са скритите в клоните пътните знаци.

Тодор Атанасов: “Сега подрязаха малко дърветата - 2 дена точно преди първия учебен ден, иначе почти не се вижда знакът от дърветата.”
Иван Иванов, професионален шофьор: “Не се поддържат пешеходните пътеки, да не говорим, че водачите, ако не са от града, даже не виждат, че има пешеходна пътека и спират на косъм. “

Училище Димчо Дебелянов се намира в центъра на Варна. Пешеходните пътеки наоколо са изтрити, а шофьорите рядко дават предимство на пешеходците.

Илияна Сидерова: “Понякога ни виждат, че сме с дете на пешеходната пътека и продължават. Не спират.”

Илияна казва, че се страхува за сина си всеки път, когато му се налага сам да пресече пътното платно. Опитва се да му създаде добри навици.

Макси: “Първо се оглеждам и после ако няма коли преминавам.”

Друго опасно място за пресичане във Варна е Шишковата градинка до Училище “Свети Климент Охридски”.

Петко Петков, директор на СУ “Свети Климент Охридски” във Варна: “Говорим в училище за безопасност на движението, безопасни маршрути към дома и излиза детето, хващат го мама или тате за ръчичка и пресичат на възможно “най-подходящото” място.”

Личният пример е важен, смятат родителите. Важно е обаче и пътната маркировка да се поддържа. При това не само дни преди началото на учебната година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ са недоволни от решението на Анкара да купи от Русия зенитна ракетна система
САЩ са недоволни от решението на Анкара да купи от Русия зенитна ракетна система
Разпилени електродетонатори в землището на Косталево
Разпилени електродетонатори в землището на Косталево