Обрат по делото "Иванчева" . Подсъдимият в корупционната схема Петко Дюлгеров се отрече от първоначалните си показания, че е бил посредник между строителния предприемач Александър Ваклин и отстранения кмет на Младост. По време на поредното заседание по делото стана ясно, че фирма "Артекс" първа е подала сигнал срещу екипа на Иванчева. На този фон подсъдимата за корупция Десислава Иванчева заяви, че ще се кандидатира за евродепутат.

В съдебната зала обвиняемият Петко Дюлгеров се отказа от всичките си показания дадени в рамките на досъдебното производство. Дюлгеров заяви, че само в присъствието на служебен адвокат и под натиск разказал за контактите си със строителния предприемач Александър Ваклин и за уговорките да посредничи при предаването на поискания подкуп. Разследващите му обяснили, че ако даде "правилни" показания може да бъде освободен.

В съдебната зала бяха представени и резултатите от експертизата на тефтерчето на отстранената кметица, където според прокуратурата са се водили записки за подкупа. Така и обаче не стана ясно колко човека са писали в него.

Сашо Атанасов, вещо лице: Признаците на почерка, които са отразени в цифрите, които са изписани в тефтерчето не дават основания да считаме, че текстът е изпълнен от Дюлгеров.

В съдебната зала стана ясно още, че фирма "Артекс", която стана известна покрай скандалите с апартаментите на властта, първа е подала сигнал срещу Иванчева.

Самата Иванчева заяви, че при стъпването си в длъжност разбрала, че "Артекс" вече имат 10 или 11 обекта построени в Младост. Тя не пожела да уточни за какво точно е сигналът и дали се е срещала с представители на строителната компания.

Според Иванчева Националната асоциация на строителните предприемачи стои зад "набеждаваща преписка" , заради която екипът й бил проверяван от Икономическа полиция.

Десислава Иванчева: Нито едно разрешение няма издадено "Артекс" от нашата администрация. Нормално е, когато някой разбута комфорта на хората, които не работят законно, да се опитат да го отстранят.
Илиян Рангелов, прокурор: Подаден е сигнал, който после фирмата го оттегли. Не пожела да развие обстоятелствата, които е посочила там. Не знам причините за това. Жалбите по това дело са свързани с неправомерно забавяне и съмнения за нещо друго.
​Името на "Артекс" се появи и в делото срещу Десислава Иванчева

​Името на "Артекс" се появи и в делото срещу Десислава Иванчева

Името на фирма "Артекс", станала известна с продажбата на евтини апартаменти на хора от властта, се появи и в делото срещу бившата кметица на столични...

След края на заседанието Десислава Иванчева заяви, че ще участва на предстоящия евровот и е издигната от Инициативен комитет "Непослушните". Ако бъде избрана за евродепутат в надпреварата за местните избори щяла да участва бившата й заместничка Биляна Петрова.

Десислава Иванчева: Ще ни трябват 2 500 подписа така че ще имаме необходимост хората да ни помогнат. Тепърва ще събуждаме гражданите.
Биляна Петрова: Ние няма да се отказваме. За есенните избори една от двете или и двете ще се кандидатираме.

Близо година след зрелищните арести в центъра на София процесът е на финалната права. В неделя трябва да се проведат пледоариите по делото.

Десислава Иванчева е издигната за евродепутат от инициативен комитет

Десислава Иванчева е издигната за евродепутат от инициативен комитет

Десислава Иванчева ще участва на изборите за европарламент през май. Това обяви самата тя по време на поредното заседание по делото срещу нея за подку...