Да завършат образованието си е основен приоритет на повечето деца в алтернативна грижа. Следващата им задача е намирането на добра работа. Това показва изследване на SOS Детски селища по въпроса как организацията е повлияла за социалното включване на децата.

Свръхзащитени - такива са младежите, растящи в алтернативна грижа. На прага на самостоятелния живот обаче промяната е рязка, често стряскаща за тях.

Над 60% от младежите не знаят къде ще живеят след като навършат 18 години. Най-много - 30 на сто казват, че имат нужда от подкрепа при намиране на работа, почти толкова разчитат на помощ и за намиране на жилище.

Димитрина Петрова, директор "Развитие програми" SOS Детски селища България: Искаме хубавите практики, които SOS Детски селища е развило в течение на няколко десетки години и също така и други организации, да бъдат споделени и много се надяваме държавните институции да възприемат тези практики и те да влязат в една бъдеща законодателна рамка и рамка от политики, които много по-добре да подготвят тези младежи за самостоятелен живот.

Резултатите покриват очакванията. 90% от младежите, преминали през грижата на SOS Детски селища, са си намерили работа. А почти всички - 98 на сто се справят добре като родители и не са изоставили собствените си деца.

БНТ получи голямата награда на SOS Детски селища

БНТ получи голямата награда на SOS Детски селища

Награда за БНТ от SOS Детски селища - България. Дирекция "Информация" беше отличена за два филма "Първото семейство" и "Тревненските слънца" от пореди...