НОВИНИ

Образуваха се вълни цунами след силното земетресение в Япония, няма пострадали

Земетресение с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер разтърси Япония. Трусът беше последван от вълни цунами с височина метър и 40 сантиметра в залива Сендай. Няма данни за пострадали или нанесени щети.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:00, 22.11.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:39 мин.
По света
образуваха вълни цунами силното земетресение япония пострадали

Трусът е регистриран около 6 часа местно време. Епицентърът е на дълбочина 25 километра край бреговете на Фукушима. Земетресението беше последвано от вълни цунами от близо метър и половина. Властите издадоха и предупреждение за опасност от 3-метрови вълни, което по-късно беше отменено.

Жителите на префектурите Мияги и Фукушима са призовани да се изтеглят далеч от морския бряг, както и да не напускат домовете си. Рибарските лодки, които са били в открито море, са евакуирани.

Хидео Охира, рибар
И преди съм преживявал цунами. Това обаче не беше толкова страшно. Това, което преживяхме преди години беше много страшно и не знаех какво да очаквам сега. Благодарен съм, че успяхме да се върнем невредими.

Споменът за опустошителното земетресение от 2011-та още е пресен. Същият район беше ударен от трус със сила 9 по Рихтер. Последваха 15-метрови вълни цунами, а броят на жертвите надхвърли 18 хиляди. Бедствието разруши и атомната електроцентрала "Фукушима". При днешния инцидент не е пострадал защитният купол, с който тя е обезопасена.

Според сеизмолози, днешното земетресение е последствие от това през 2011-та, а Япония дълго време ще продължава да бъде разлюлявана от поне по 1 мощен трус годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бежанците от центъра в Харманли временно няма да могат да го напускат
Бежанците от центъра в Харманли временно няма да могат да го напускат
Тръмп ще изтегли САЩ от търговския договор за Транстихоокеанско партньорство
Тръмп ще изтегли САЩ от търговския договор за Транстихоокеанско партньорство