НОВИНИ

Обръчът около терориста от "Рейна" се затяга

Турската полиция продължава да издирва атентатора от новогодишната нощ. В страната се провежда мащабна операция. Анадолската агенция съобщава за полицейски акции в покрайнините на Истанбул. Вчера при операция в Измир бяха задържани около 40 души във връзка с атентата в нощния клуб.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:50, 05.01.2017 (обновена)
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Абу Мохамед Хорасани - това е кодовото име на атентатора от Истанбул. Според съобщения в турските медии, той е от киргизски произход и бил обучен от Ислямска държава за нападения в големи градове.

Вестник "Поста" твърди, че терористът е семеен с две деца. Той пристигнал от Киргизстан на 20 ноември със самолет. Два дни по-късно със семейството си се преместил в град Коня. В средата на декември нападателят пристигнал сам с автобус в Истанбул. Експерти съобщиха, че атентаторът много добре е познавал атакуваната сграда.

Турските власти проверяват връзките на нападателя с арестуваните семейства в Измир. За задържаните се знае, че са от Дагестан, Източен Туркистан и Сирия. Сред арестуваните има 11 жени и 20 деца. При полицейската операция от жилищата им били иззети оптически мерник за снайпер, боеприпаси, фалшиви лични документи и фалшиви задгранични паспорти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена е загинала при неправилно пресичане в столицата
Жена е загинала при неправилно пресичане в столицата
Турция съобщи, че е неутрализирала 38 бойци на Ислямска държава в Сирия
Турция съобщи, че е "неутрализирала" 38 бойци на "Ислямска държава" в Сирия