НОВИНИ

Обредите на Бъдни вечер от миналото имат своето продължение и днес

Бъдни вечер е един от най-важните празници в българския семеен календар. Очакван с трепет заради цялата си празничност. Семейството, уюта, топлината и очакването на новото начало - с тези думи обикновено свързваме празника.

Милена Кирова
от Милена Кирова
07:47, 24.12.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Българската класическа обредност е наниз от ритуали. От замесването рано сутринта на обредния хляб до самата вечеря, която е много повече от хранене. И ако в миналото най-важни са били бъдникът и хлабът, то днес много хора кичат чорапчета по камината, украсяват джинджифилофи къщи и дори оставят чаша мляко под елхата - за Дядо Коледа. Съхранила ли се е българската традиция или все повече се видоизменя - разказва експерта по фолклорни изкуства Георг Краев:

Проф. Георг Краев - експерт по фолклорни изкуства: Бъдни вечер е семейна и много християнска по своя характер. Това е онова чудо, което наричаме фолклорно народно християнство. То е вярата в доброто, в умението да бъдеш добър.

Обредите от миналото имат своето продължение и днес, но с времето ритуалите са се променили много, някои са позабравени.

Основен мотив в старото българско празнуване е бъдникът в огнището. Отсича се от момъка, на когото му предстои женитба.

Проф. Георг Краев - експерт по фолклорни изкуства: Това пънче, когато се приберат вкъщи го посрещат с песни, в които се пее какво велико златно дърво е порасло и това дръвче се увива като бебе и се кръщава от бабата и чак тогава се полага в огнището.

Така изгрява образът на новото слънце, което трябва да се роди - Иисус Христос. С песен коледарите възвестяват за радостта.

Проф. Георг Краев - експерт по фолклорни изкуства: Много тържествено, много красиво с невероятно богати текстове са тези песни - днес напълно забравени, тук-таме се пазят още, но именно в тези песни ние можем да открием представите на старите българи за света и какво са мислили за този свят и най-вече как чрез труда си са се надявали на оружай в своето живеене.

Чорапчетата над камината, пищната украса, коледните сладки - градът празнува по свой начин. Влияе се и от западния живот и традиции, от киното, телевизията - от това, което има цел да продава.

Проф. Георг Краев - експерт по фолклорни изкуства: Рога, еленчета, Кока-коления Дядо Коледа, ма няма лошо в тия неща. Що9 има веселба, ние можем да използваме всичко, въпроса е във веселбата да бъде духа на българското.

Фолклористите казват, че първо трябва да настъпи хаоса, празника, за да дойде и времето на космоса - на новото градене и в това се крие смисъла на празнуването.

Стъпвайки на старата българска традиция или на по-модерните ѝ видеоизменени вариации - тази вечер е важно да бъдем заедно. Светъл празник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кардиолози съветват: Внимавайте с храните, алкохола и цигарите по празниците
Кардиолози съветват: Внимавайте с храните, алкохола и цигарите по празниците
На живо по БНТ: Патриарх Неофит отслужва празнично богослужение за Бъдни вечер
На живо по БНТ: Патриарх Неофит отслужва празнично богослужение за Бъдни вечер