Темата за използването на еднократните пластмасови опаковки е част от големия европейски дебат за опазване на природата и наближаващите евроизбори. Въпреки приета евродиректива, у нас забрана за използване на еднократните изделия няма. В рамките на кампанията "Свободни от пластмаса" еколози и представители на европарламента обсъждаха в София - как да се ограничи замърсяването с пластмаси?

Европарламентът вече забрани 10 пластмасови продукта. Сред тях еднократни чинии и прибори за хранене, чаши и бъркалки, пластмасови клечки за уши. Сега всяка страна-членка трябва сама да реши какви законодателни промени да направи и как да ги приложи.

Данита Заричинова - Екологично сдружение „За Земята": Лично аз съм много доволна, че пластмасовите сламки ще бъдат забранени. Това за мен е един абсолютно ненужен продукт. Аз мисля, че можем да живеем без тях.

Можем, но пластмасите си остават неразделна част от ежедневието ни. Ресторантьори и търговци признават, че освен евтини, тези опаковки са практични и удобни, но не са здравословни и замърсяват околната среда.

Меглена Антонова - "Грийнпийс", България: Борбата не е приключила. Това, че се приеха правила на европейско ниво, означава, че и на българско ниво трябва да решим как те да бъдат приложени. И да не се случи това, което стана с тези тънки найлонови торбички, които са без дръжки. Беше решено те да не се таксуват и сега са навсякъде около нас и замърсяват околната среда.

На срещата нямаше производители на пластмасови опаковки. Те отказват коментар с мотива, че ще изчакат решенията на правителството.

Теодор Стойчев - ръководител на бюрото на ЕП в България: В крайна сметка в борбата ни с пластмасите най-важен е личния пример, както ние като хора, така и институциите. В ЕП през последните години много намаля използването на пластмаси. Кафето например се пие само в порцеланови чаши.

Очакванията са през март да започнат законови промени в България като резултат от въведената евродиректива и до 2 години забраните за еднократните пластмасови опаковки да влязат в сила.