НОВИНИ

Обсъдиха съдбата на Тютюневия склад в Пловдив

Хотел или арт пространство, общинска или частна собственост? Каква да бъде съдбата на разрушения тютюнев склад в Пловдив обсъдиха експерти на дебат. С него започва възстановяването на паметника на културата. В дискусията участваха архитекти, историци и творци от различни сфери на изкуството.

bnt avatar logo
от Маринела Хубинова
16:46, 10.06.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Според организаторите на дебата от обществения съвет за култура и културно наследство, бъдещето на сградата трябва да разказва историята около нейното скандално разрушаване.

Арх. Петкана Бакалска: "В момента са представени две основни тези. Едната е от страна на собствениците. Това, което те предлагат, е често срещано и използвано. Но истината е, че то вече не е актуално. Не може историческата памет да се вкарва в нова фасада".

По време на дискусията се чуха опасения, че при промяна на политическата ситуация в страната много лесно и бъдещето на сградата може да тръгне в друга посока. Според друга част от експертите промените по фасадата не бива да са контрастни със заобикалящата среда, защото така ще се наруши целият облик на архитектурния комплекс.

Арх. Величко Куртев: "Нещата с непреходна стойност остават и е по добре да не си правим свободни интерпретации.
Виолета Раева - реставратор: "Няма проблем да е хотел и смятам, че ако я бяха запазили щяха много да печелят. Жалко е че не са го оценили".

Обсъжданията по темата ще продължат. Община Пловдив има интерес от бързо разрешаване на казуса, защото концепцията за тютюневия град е част от апликационната форма, с която Пловдив спечели Европейска столица на културата през 2019 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Президентът Плевнелиев ще чете любима книга пред принцесата на Холандия
​Президентът Плевнелиев ще чете любима книга пред принцесата на Холандия
В Иран наказаха вратар за 6 месеца заради гащи на Спондж Боб
В Иран наказаха вратар за 6 месеца заради гащи на Спондж Боб