Обща стачка и нови протести парализираха Хонконг. Освен искането за изтегляне на спорен законопроект, опозицията вече настоява за разследване на твърденията за полицейско насилие, освобождаване на задържани и оставка на ръководителката на автономната администрация Кари Лам.

Десетки хиляди демонстранти изпълниха публични места в Хонконг. Блокирано беше движението по няколко линии на метрото. Много търговски обекти в центъра на града не отвориха. На летището бяха отменени 230 полета.

В деветата седмица от началото на протестите полицията отчете, че е изстреляла 1000 гранати със сълзотворен газ и 160 гумени куршума и е направила 420 ареста.

Демонстрантите се научиха да потушават газови гранати и да използват подръчни средства в стълкновения с полицията.

Във всеобщия хаос на някои места се стигна до сцени на насилие между протестиращи и недоволни граждани. Лидерът на Хонконг отправи поредното предупреждение, но без да предложи изход от кризата.

Кари Лам, ръководител на автономната администрация: Тези смущения подкопават закона и реда в Хонконг. Те тласкат града, който всички обичаме, на ръба на много опасна ситуация.

Според мнозина тъкмо Кари Лам е отговорна за създалата се ситуация. Така мислят и служители на хонконгския Дисниленд, които се включиха в стачката. Ръководителката на китайския автономен район отказва да подаде оставка.