НОВИНИ

Французите се подготвят за обща стачка

Франция се готви за една от най-мащабните общи стачки за последните години. Очаква се сериозно затруднение на трафика в страната.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:12, 05.12.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Причина за недоволството е пенсионната реформа, предлагана от президента Еманюел Макрон. Според нея работниците в много сектори ще бъдат принудени да се пенсионират по-късно или ще получат по-малки пенсии. Ще стачкуват заетите в транспортния сектор, учители, лекари, адвокати.

Социологическо проучване показва, че почти 70% от обществото застават зад стачката, като най-силна е подкрепата от хората между 18- и 34-годишна възраст. Администрацията на Макрон се надява да избегне повторение на общата стачка от 1995 година. Тогава транспортните проблеми продължиха 3 седмици и доведоха до отказа на правителството от реформа.

От българското външно министерство препоръчват на сънародниците ни във Франция да се информират своевременно за обстановката там, като при нужда могат да се свържат с Полоството ни в Париж.

Фредерик Даби, анализатор: Основата на проблема е липсата на яснота, сива зона. Хората са тревожни, защото правителството не успява да разясни намеренията си за пенсионната реформа. Пенсионната реформа ще бъде повратната точка за мандата на Макрон, защото това е основна тема за французите. А и залага на карта способността на президента да извършва реформи.






Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трета национална стачка за последните две седмици се проведе в Колумбия
Трета национална стачка за последните две седмици се проведе в Колумбия
Днес е крайният срок за подаване на документи за нов генерален директор на БНР
Днес е крайният срок за подаване на документи за нов генерален директор на БНР