Общата политика и предизвикателствата в сферата на сигурността и отбраната обсъдиха външните министри от Европейския съюз в София. Във втория ден от заседанието им към тях се присъединиха колегите им от петте страни - кандидатки за членство - Албания, Македония, Сърбия, Черна гора и Турция. Вижте прякото включване на Цветелина Йорданова.

София

Темата за Западните Балкани беше най-горещо дискутирана и по нея останаха сериозни различия. Но тя премина в изключително добър дух. Министър Екатерина Захариев коментира стратегията за Западните Балкани като дългосрочна и честна, без да създава фалшиви очаквания, но и без да пренебрегва стратегиите за членство. Всеки ще бъде приет, когато е готов, беше подчертано отново.

В същото време ЕС не желае внос на несигурност, което е ключово за стратегията по разширяване и няма да приема страни с нерешени двустранни спорове помежду си

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Календарът предполага април месец да излезе докладът по отношение на всяка една от страните. Много се надявам юни месец на съвет да се вземе решение да започнат преговори със Скопи и Тирана.
Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по външни отношения и сигурността: 2025 година е реалистична, възможна перспектива. Това не е цел. Не само за двете страни, които в момента са в процес на преговори, но по отношение на други страни, които могат да започнат да преговарят. И това лично е моето желание - от сега до юни това да се случи и това е една позиция, която има Комисията.


Екатерина Захариева: Страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа

Екатерина Захариева: Страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа

Страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа, те са сърцето на Европа и част от Европа и не е от интереса нито за тях, нито за страните-чл...

В специално интервю за БНТ сръбският външен министър Ивица Дачич коментира, че когато се говори за Косово е неприемливо отделни външни министри да отправят към Сърбия арогантни, по думите му, послания с призиви да признае независимостта на Косово, ако иска да стене членка на ЕС.

Повече по темата гледайте в "По света и у нас" в 20:00 часа.

Също в специално интервю за БНТ румънският външен министър Теодор Мелешкану обяви, че обмислят заедно с България, да поставим на гласуване в Брюксел въпроса за приемането в Шенген, тъй като и дете страни отдавна са изпълнили критериите за членство. Евентуален формат за подобно гласуване би бил Европейският съвет

Теодор Мелешкану, министър на външните работи на Румъния: Засега изглежда, че някои страни все още обмислят възможността за обвързване на Шенгенското споразумение с механизма за наблюдение, прилаган върху България и Румъния по повод правосъдните реформи и борбата с корупцията. Какво можем да направим? .... заедно с България, можем да обмислим възможността да отидем в Брюксел и да кажем - нека да гласуваме по въпроса, нека да видим кой не е съгласен и поне ще знаем какво да правим по-нататък.
Могерини: Имаме единен подход за Стратегията за Западните Балкани

Могерини: Имаме единен подход за Стратегията за Западните Балкани

Екипите ни поработиха много за тази важна среща на външните министри. Tова, че е неформална, не значи че е по-малко важна, заяви по време на пресконфе...