Проучване на „Алфа рисърч“ показва, че близо 70% от българите настояват антикорупционната комисия да разследва висшите етажи на властта. На този фон неправителствени организации предлагат законодателни промени, гарантиращи по-голяма защита на гражданите, които подават сигнали. Данните от изследването на обществените нагласи за противодействие на корупцията бяха обсъдени на кръгла маса, организирана от асоциация „Прозрачност без граници“.

Проучването посочва три ключови проблема - политическата корупция, злоупотребата с обществени средства и корупцията в съдебната система. Близо 60% от анкетираните определят като най-голям проблема с политическите и роднинските назначения в администрацията, както и търговията с влияние в министерства и агенции. Остри са и критиките към злоупотреби с публични средства в местната власт и незаконното финансиране на партии и политически кампании.

Антоний Гълъбов, политолог: Корупцията е процес, който се развива в различни фази. Това е процес, който се развива в мрежа.
Приеха на първо четене спешни промени в антикорупционния закон

Приеха на първо четене спешни промени в антикорупционния закон

Правната комисия в парламента прие на първо четене спешни промени в антикорупционния закон. Те бяха внесени от нейния председател Данаил Кирилов в пон...

Освен разследвания по високите етажи на властта, анкетираните настояват и за проверки в местната власт и сред служителите в централната администрация. Близо 33% обаче не биха подали сигнал. Мнозинството от хората са склонни да съдействат на разследващите, само ако е гарантирана безпристрастност, личните им данни са защитени и няма неблагоприятни последици за тях.

За това според експерти антикорупционното законодателство трябва да се подобри.

Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“: Много често лицата, които подават такива сигнали са обект на систематично и целенасочено преследване, ако са част от професионална общност се оказват отхвърлени от нея.
"Референдум": Корупция и ТЕЛК - може ли новите правила да поправят системата

"Референдум": Корупция и ТЕЛК - може ли новите правила да поправят системата

Корупция и ТЕЛК-ове - това беше темата за дискусия в студиото на "Референдум" тази вечер. 50.2% от анкетираните граждани са на мнение, че новите прави...

От антикорупционната комисия отчетоха, че след създаването ѝ сигналите са многократно повече. През 2018 г. са постъпили над 700, повечето от граждани. Очертаха отново като основен приоритет въвеждането на антикорупционното обучение на всички нива в образователната система.

Трифон Трифонов, директор на дирекция „Превенция на корупцията“ КПКОНПИ: Свидетели сме на една атмосфера на търпимост към корупцията. Проблемът е сериозен и вероятно се корени в ценностната ни система, във възпитанието и образованието.

През изминалата година влезлите в сила решения на комисията са 27, а отнетото имущество в полза на държавата е за малко над 12 млн. лева.

Индексът за възприятие на корупцията в България пада с още един пункт

Индексът за възприятие на корупцията в България пада с още един пункт

България с лоши резултати в класацията за възприятие на корупцията, изготвяна ежегодно от „Транспарънси Интернешънъл“. Индексът на страната ни пада с...