НОВИНИ

Обществените реакции във Великобритания, Франция и САЩ след ударите в Сирия

Във Великобритания премиерът Тереза Мей е под силен натиск от опозицията заради това, че е предприела военни удари без одобрението на парламента. Утре тя ще говори в Камарата на представителите. Френският президент Макрон също получи критики от политическите опоненти и темата за ударите ще е в отдавна планираното му двучасово телевизионно интервю на живо тази вечер. Утре операцията в Сирия ще се обсъжда в парламента.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:25, 15.04.2018
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Добре обмислен ход или авантюра по стъпките на Доналд Тръмп и с рисковани последици - британците си задават въпроса от вчера, когато научиха за участието във въздушните удари в Сирия. Само една четвърт от тях подкрепят решението на Тереза Мей, сочи днешен сондаж на Индипендънт. На острова съмненията в такива случаи винаги се свързват и с войната в Ирак, когато Тони Блейр подкрепи президента Буш. Опозицията настоява, че Мей поне морално е била длъжна първо да пита парламента.

Никола Стърджън, първи министър на Шотландия: Да не забравяме, че парламентът разреши активно участие в Сирия за насочени атаки срещу Ислямска държава. Сега се прави подмяна без одобрение от парламента.
Емили Томбъри външен министър в сянка: Организацията за забрана на химическите оръжия беше на път към Сирия да установи дали са използвани химически оръжия. В онзи момент нямахме неопровержимо доказателство, каквото е нужно за многонационално действие. Бях в САЩ и говорих с конгресмени и сенатори и те питат защо толкова бързо. Защото Доналд Тръмп пусна туит, че иска да действа до 48 часа.

Днес външният министър Борис Джонсън каза, че депутатите не са питани преди операцията, за да се осигури ефективността й и безопасността на военните. Дебатът ще продължи утре в парламента.

След като и от ляво и от дясно политици критикуваха френското участие в ударите в Сирия, днес премиерът Едуар Филип се срещна с депутати и утре ще представи операцията и дипломатическите инициативи в долната камара на парламента.

Кристиан Жакоб лидер на групата на "Републиканците" в Националното събрание: Удивен съм, че Франция се намеси без точен мандат от ООН, това може да се отрази на тежестта й на международната сцена.
;

И френският президент ще трябва тази вечер да отговаря на неудобни въпроси и за Сирия в телевизионно интервю, планирано отдавна за да обяснява реформите си в железниците, университетите, данъците. Според две трети от французите, политиката му е благоприятна за по -заможните слоеве, сочат последните анкети.

С участието във военните удари в Сирия Макрон засяга още една чувствителна струна у французите - гордостта им, че през 2003-та не се включиха в нахлуването в Ирак Според някои анализатори обаче, сега Макрон ще има по-добри шансове да договаря политическо уреждане на кризата в Сирия, когато отиде при Тръмп във Вашингтон на 24 април.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гражданска инициатива срещу запрещението
Гражданска инициатива срещу запрещението
След ударите в Сирия: Идва ли ред на дипломацията?
След ударите в Сирия: Идва ли ред на дипломацията?