НОВИНИ

Общественият съвет на Фонда за лечение на деца: Нямаме подозрения за злоупотреби

Очаква се по-късно днес прокуратурата да даде пресконференция с подробности по случая с Фонда за лечение на деца. Уличените в корупционни престъпления за момента са 8 души и са задържани за 24 часа. Неофициално се твърди, че имало лекар, който насочвал децата към точно определена клиника, след което връщал част от получените пари на шефа на Фонда.

bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 21.04.2016
Чете се за: 01:38 мин.
Още

В "Денят започва" от Обществения съвет към фонда заявиха, че не са имали информация за нередности и застават зад досегашното ръководство. Те са категорични, че са нямали подозрения за злоупотреби от страна на вече уволнения шеф и задържаните служители. Евентуални нарушения можело да има единствено при закупуването на медицински изделия за целите на фонда. Проблем - за който Общественият съвет е сигнализирал още преди месеци. От съвета се притесняват, че арестите могат да забавят разглеждането на молбите на нуждаещите се от лечение деца.

"Ако Общественият съвет е имал съмнения за злоупотреби, щеше веднага да реагира", каза журналистката Мария Чернева, която е и член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца.

Мария Чернева, журналистка и член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца: Ние сме тук да реагираме с ясното съзнание, че сме гарант за прозрачност и гарант срещу порочните практики във Фонда. Ако имахме подозрения, щяхме веднага да реагираме. От доста отдавна даваме знак за съществуващи рискове при работата с медицински изделия. Цените, които плащаме за медицински изделия, са със сигурност много високи, дори малкото медицински изделия, които се заплащат от касата не могат да се похвалят с онзи рефериран механизъм, който осигурява най-ниските цени. Допускаме, че цените са 10-15 пъти по-високи. Ние сме искали неведнъж медицинските изделия да минат към касата, за да може тя с цялата си административна мощ да управлява тези средства.

Около 70% от бюджета на Фонда отива за лечение на деца в България отива за закупуване на медицински изделия, уточни Красимира Величкова.

Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум, член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца: Ние нееднократно сме алармирали и Здравната каса, и Министерство на здравеопазването, че правилата, по които Фондът работи, не позволява да има достатъчно контрол, но в никакъв случай не става дума за това, че има възможност екипът на Фонда да злоупотребява и да бъде въвлечен в корупционни практики, а по-скоро за това, че няма контрол дали лечението, което се предлага е най-доброто за децата. Аз в лично качество съм убедена, че екипът на Павел Александров и той самият през последните години не бяха уплашени от проверките, от спирането на заплати, от натиска. Павел Александров веднъж вече беше уволняван с неясни мотиви.

Още ноември месец Общественият съвет е заявил, че има интереси Фондът да спре да съществува под тази форма и да се превърне в дирекция към здравното министерство.

Мария Чернева, журналистка и член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца: Бяха споделени от хора от Министерство на здравеопазването лични пред мен, че има такава идея Фондът да се превърне в дирекция, без Обществен съвет, следователно без гаранция за някаква прозрачност и работа.

На 22 април е насрочено следващото заседание на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина. Въпросът е с какъв административен капацитет ще работи новият директор и дали работата на Фонда няма да бъде сериозно затруднена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Петков: На Балканите има огромно напрежение
Румен Петков: На Балканите има огромно напрежение
Рисунките в Магурата - праисторическа библиотека?
Рисунките в "Магурата" - праисторическа библиотека?