НОВИНИ

Обществено обсъждане на съдбата на площад „Славейков“

Тази вечер в Столичната библиотека се проведе обществено обсъждане за бъдещето на емблематичния книжен пазар на площад „Славейков“. По идея на Столичната община той ще стане временен и ще работи само в определени дни в седмицата. Какви други промени се очакват при цялостната реконструкция на ул. "Граф Игнатиев" и какви са обществените настроения – вижте в репортажа.

Светлозара Лазарова
от Светлозара Лазарова
19:00, 22.02.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Идеята е бордюрите и тротоарите да изчезнат и всичко да бъде на едно ниво с трамвайните релси, така че пространството да се разшири. Заради промените обаче пазарът временно ще бъде премахнат, а след това ще работи определени дни от седмицата. Жителите на района и клиентите на пазара приемат идеята разнопосочно.

Пламен Божилов - продавач на книги
“Няма да можем да работим категорично, защото никоя дейност, свързана с търговията, не работи само 4 дни в седмицата, всеки ден трябва да се работи.”
Иван Радев
“На мен ми е интересно, когато минавам през "Славейков", да погледна щандовете, да поровя в книгите. Не знам кой ден точно ще мина, но ако се наложи да се съобразя със специалния ден, може и това да стане, но предпочитам това, на което сме свикнали.”
Димитър Христов
“Всяко ново нещо, ако се направи добре, ще е по-добро от старото.”

Цветовете на фасадите на сградите, достъпът до търговските обекти по време на ремонта и промяната на градината и пазара около църквата "Св. Седмочисленици" също станаха повод за дискусии. Безопасността на преминаващите в близост до трамвайните линии, както и планираната подмяна на подземната инфраструктура също бяха сред обсъдените теми.

Иво Пантелеев - архитект, ръководител на проектантския екип
„Проектът цели да се увеличат пешеходните пространства, да се премахнат бариерите. В момента в София има много бариери. Ще дам за пример пазара пред градинката на "Св. Седмочисленици". На практика пазарът е едно препятствие и визуално, и за преминаване.“

Реконструкцията ще се осъществи на етапи, първият от които е отсечката от ул. "Алабин" до ул. "Солунска". Това ще е един от най-мащабните ремонти през лятото, който трябва да приключи преди края на 2018-а година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АБВ - Движение 21 и Нова Република представиха листите и програмите си
"АБВ - Движение 21" и "Нова Република" представиха листите и програмите си
Започна делото срещу Николай Ненчев за ремонта МиГ-29
Започна делото срещу Николай Ненчев за ремонта МиГ-29