14-тата световна среща на българските медии, организирана от БТА, беше официално закрита днес. Нови контакти, общи идеи и бъдещи проекти - това са резултатите. Репортаж от Скопие на Милена Кирова и оператора Станислав Ангелов.

Част от проблемите пред българските журналисти по света все още търсят решение.

Костадин Филипов, журналист, дългогодишен кореспондент на БНТ: Но ми се струва, че много е повече оптимизмът, че тези проблеми ще бъдат решавани. Дай Боже и с помощта на държавата, която до сега, както става ясно от дебатите малко страни от подкрепата си за тях.

Максим Минчев, генерален директор на БТА: И си давам сметка, че ние продължаваме да говорим доста умно и правилно за тези промени, които съпътстват нашата професия.

Темата за съвременна журналистика и предизвикателствата пред нея сближи София и Скопие.

Костадин Филипов, журналист, дългогодишен кореспондент на БНТ: Музиката, културата, духовното, може да ни сближава и да ни прави близки приятели. Вместо да се караме, да спорим чий е Самуил, каква е идентичността на илинденци и т.н.

Географски - дебатът обиколи няколко континента. Изводът:

Максим Минчев, генерален директор на БТА: Българските медии са представители на общности, които имат различни проблеми, но в крайна сметка една е задачата им - да съхранят българщината. Едно е за новите медии, които 20-30 години отговарят на интересите на новите емигрантски наши общности. Друга е задачата на медиите, които се раждат и се четат, гледат и слушат от общности, които живеят от 200 години там.

Така срещата завърши с мотото на един от вестниците в Украйна - "Трябва да останем българи".

XIV световна среща на българските медии в Скопие: Ролята на обществените медии

XIV световна среща на българските медии в Скопие: Ролята на обществените медии

С дискусии за образованието и медиите, политиката и журналистиката продължи XIV световна среща на българските медии, организирана от Българската телег...