По време на специална церемония в Епископската базилика на Пловдив, дипломати от 20 държави отправиха своите послания за общо бъдеще, изградено на взаимно уважение и разбирателство. Думите на посланиците ще бъдат гравирани на стена до бъдещия вход на базиликата. Храмът, който е една от най-големите раннохристиянски църкви в Югоизточна Европа, се реставрира и консервира с помощта на фондация „Америка за България“ и община Пловдив.

Пловдив

Апелите на посланиците за общи ценности ще бъдат гравирани под думите на Левски за мечтаната от него България - „Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност". Дипломатите споделиха фрази, свързани с националната им история. Посланикът на Съединените щати у нас Ерик Рубин цитира думите на д-р Мартин Лутър Кинг.

Ерик Рубин, посланик на САЩ: Любовта е единствената сила, способна да превърне врагът в приятел.
Андреа Вике, посланик на Австрия: И най-тежкият товар е лек, когато го носят мнозина.
Ирит Лилиан, посланик на Израел: Ти си голям колкото каузата, за която се бориш и млад, колкото са дръзки мечтите ти.
Голямата базилика в Пловдив е построена върху по-стар храм

Голямата базилика в Пловдив е построена върху по-стар храм

Голямата епископска базилика в Пловдив е издигната с финансовата помощ на императорите на Източната римска империя. Това е било част от политиката на...

„Въоръжени“ с четки, дипломатите откриха символично част от близо двата декара уникални римски мозайки, украсявали Голямата епископска базилика на Филипопол. Преди дни на обекта бе открит важен фрагмент от надпис, почитащ виден жител на града от II век.

Николай Шаранков, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“: Той е организирал някакви тържества в чест на всички богове и богини и вероятно е бил почетен със статуя в театъра.
Жени Танкова, археолог: Всеки един детайл, всеки квадратен метър с някаква структура, която излиза, поднася нови изненади.

Отварянето на Голямата Епископска базилика за широката публика ще стане през септември.

Базиликата и мозайките на Пловдив все по-близо до ЮНЕСКО

Базиликата и мозайките на Пловдив все по-близо до ЮНЕСКО

Емблематичните за Пловдив и България епископска базилика и късноантичните мозайки на Филипопол са все по-близо до попадането под защитата на Организац...