Екип на БНТ–Варна и Община Девня организираха днес съвместна акция за почистване на незаконно сметище край природния феномен "Побити камъни". Инициативата е част от екокампанията на БНТ 2. Към нея днес се присъединиха и ученици от училище "Васил Левски" в Девня, които научиха любопитни подробности за феномена "Каменната гора" - част от комплекса "Побити камъни".

Девня

За да стигнат до мястото, откъдето се открива прекрасна гледка към каменната гора посетителите трябва да минат по път, който е затрупан с отпадъци от двете му страни. Само за час бяха почистени и изхвърлени над 10 тона отпадъци.

Свилен Шитов – кмет на Девня: "През идната година 2018 да си пожелаем, че ще създадем такъв механизъм, в който наистина да намалеят и дори да престанат изхвърляния."

Великолепна природа и тесен планински път ни отвеждат към място, откъдето се открива гледка към каменната гора.

Стилиян Марков – уредник на "Побити камъни": "Това е нещо, което го няма никъде по света. Съществува само в България и се разпростира на територия от 50 квадратни километра."

Красивата гледка и разказът на екскурзовода впечатлиха учениците. Впечатли ги, но и ги възмути и гледката, която се откри пред тях по пътя по-късно.

Денис Хасан - ученик в Средно училище "Васил Левски" - Девня: "Хората навсякъде си хвърлят боклуците и не пазят природата чиста."

Когато боклуците бяха събрани в чували и качени на камионите, всички участници в кампанията получиха шапки и екоторбички, а Община Девня вече има и плакат с мотото на кампанията на БНТ 2.

Мариета Бобева – ръководител на Регионалния телевизионен център - Варна: "Това ви го даваме като една община, която най-активно се е включвала в нашата кампания на БНТ 2 за почистване."

Община Девня ще вземе сериозни мерки, за да опази този район от поредно ново замърсяване. Кметът Свилен Шитов заяви, че са купени камери, които ще бъдат монтирани на местата, на които се изхвърлят отпадъци.