По 3 големи нерегламентирани сметища годишно се налага да почиства Община Драгоман. След последната подобна акция от местната администрация отправиха призив към гражданите да опазват околната среда и да не изхвърлят безразборно своите отпадъци.

Драгоман

"Защо не можем да се приспособим към природата, без да я унищожим?" - това се питат от общинската управа в официално обръщение към гражданите, след като се изправят пред тази грозна гледка в покрайнините на Драгоман - купища бетон, ненужни мебели и стари дрехи.

Иван Божилов - еколог на община Драгоман: "Някой гражданин е решил да си изчисти къщата, чудил се е къде да го изхвърли и просто го изхвърля в околната среда."

Местността вече е чиста, заради труднодостъпния терен боклуците са премахвани един по един на ръка. Оттук са събрани над 2 тона битови и строителни отпадъци.

Всяка година се налага да се почистват около 3-4 големи сметища, както и други по-малки, които непрекъснато изникват.

Андрей Иванов - кмет на община Драгоман: "Всяко едно сметище, което чистим, е ресурс, който ние можем да заделим за други неща - можем да озеленим, да зацветим, можем да направим нови улици, нови тротоари, де факто ние си изхвърляме парите."

Въпреки че Драгоман получава приз за екообщина и успява да рекултивира общинското си сметище още през 2015-а година, битката за по-чиста околна среда продължава. Пътят между граничен пункт "Калотина" и Драгоман също често се замърсява от преминаващите шофьори на тежкотоварни автомобили. Отпадъците покрай пътя са отстранявани нееднократно, дори и след сигнал на БНТ 2 в рамките на нашата кампания за изчистване на незаконните сметища, но след известно време изникват отново, въпреки заплахата от строги санкции и призивите за опазване на околната среда. В участъка вече има и контейнери за отпадъци, където преминаващите да изхвърлят своите отпадъци.