Екоминистерството може да отнеме лиценза на фирмата собственик на депото за отпадъци под моста на магистрала "Струма", където преди седмица възникна пожар и повреди конструкцията на съоръжението. До момента на фирмата са съставени два акта, а процедурата по отнемането на лиценза ще започне след изтичането на законовия срок за обжалването им. Община Дупница ще търси начин и средства сама да разчисти отпадъците.

Дупница

Специалисти от Община Дупница днес направиха геодезическо изследване на терена, върху който е разположено депото за отпадъци. До края на тази седмица те ще кажат какво е количеството на боклука, който трябва да бъде извозен до друга лицензирана площадка.

Крум Милев, зам.-кмет на община Дупница: В района на територията на цяла Югозападна България, единствената площадка с лиценз е на фирма "Феникс ресурс". С оглед на това, че там вече има създаден проблем, ще търсим извън нашия район площадка и финансиране, за да се справим с това нещо. Защото Общината няма ресурс да извози толкова много материали на лицензирана площадка.

Екоинспекцията в Перник е издала няколко акта и предписания на фирмата, стопанисваща отпадъците. Едно то тях - до 31 юли да бъдат разчистени всички боклуци под моста на АМ "Струма". Собственикът на фирмата обаче не се е съобразил с това и няколко дни по-късно пожарът, който избухна тук затвори АМ "Струма" за неопределено време.

Крум Милев, зам.-кмет на община Дупница: Що се касае до екологично замърсяване, РИОСВ-Перник е уведомявано от 2012 г. 7-8 пъти за тоя проблем. Май месец е направена проверка, предписанието ни идва чак.. август, онзи ден, на 16 ли беше, след пожара.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че е издадено предписание на друга фирма, която неправомерно е разположила строителна техника под виадукта на АМ "Струма" в района на благоевградското село Бело поле.

Все още не е ясно дали фирмата ще бъде глобена за това, че в продължение на години е използвала терена без да има право за това.

Две обвинения получи собственикът на депото, което подпали моста на "Струма"

Две обвинения получи собственикът на депото, което подпали моста на "Струма"

Две обвинения за собственика на депото за отпадъци, които се запалиха под магистрала "Струма". Окръжната прокуратура в Кюстендил му определи мярка за...