НОВИНИ

Община Пловдив обсъжда мерки за подобряване качеството на въздуха

Отоплението с твърдо гориво е основната причина за замърсяването на въздуха в Пловдив. Това обявиха от общината по време на обществено обсъждане на новата програма за подобряване на чистотата на атмосферния въздух. За изпълнение на мерките ще се търси европейско финансиране, а със собствени средства общината започва проучване за начина на отопление на жителите на Пловдив.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Галена Паскова
19:38, 14.02.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

"Централен“, „Източен“ и „Северен“ са районите с най-голямо замърсяване, обявиха от общинската администрация. Проучването за начина на отопление на жителите ще започне от центъра на града. Според ръководителя на програмата Елена Найденова за част от мерките, по които ще се работи, ще се кандидатства по оперативна програма „Околна среда“.

Елена Найденова - експерт в дирекция „Екология“, община Пловдив: Бихме могли да финансираме основните мерки, които са подмяна на
технически съоръжения, а именно печките, евентуално филтри, защото те също фигурират в индикативната програма и като цяло потреблението и преминаване от един вид гориво към друг.

Причинител на замърсяване с фини прахови частици и азотен диоксид е и транспортът в Пловдив. Затова се предвижда ограничаване на автомобилите в центъра на града и изграждането на велоалеи. Ще се търси финансиране и за газифициране на жилищата в града, като ще се разчита на изградената мрежа на топлофикационното дружество.

Крум Косев - говорител на EVN: В града ни е налична такава екологична чиста услуга, тоест гражданите могат да ползват екологично чисто отопление, така защото въздухът ни да бъде по-чист.

Представители на бизнеса, които са входирали в общината 46 свои мерки за подобряване на въздуха в Пловдив, заявиха, че в проекта на
администрацията има недостатъци.

Д-р Ангел Стоев- изп. Директор на Сдружение „Бизнесът за Пловдив“: Общината е написала своето домашно, като е подготвила проект за програма, но в тях няма конкретика или поне това, което ние видяхме, общината трябва да помисли много сериозно откъде ще намери пари за тази година, защото ние в момента дишаме въздуха.

Това, което обедини присъстващите, е създаването на фонд за по-чист въздух, като с парите, събрани от глоби, ще бъдат финансирани мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Проектът предстои да бъде представен и гласуван в Общинския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агенцията за закрила на детето проверява всички ЦНСТ
Агенцията за закрила на детето проверява всички ЦНСТ
Шивашкият бранш в Русе иска облекчения при наемане на работници извън ЕС
Шивашкият бранш в Русе иска облекчения при наемане на работници извън ЕС