В Пловдив 100-годишна къща със статут на паметник на културата в Стария град ще бъде пусната за продажба. Сградата е със смесена собственост – частна и общинска. Чрез търг местната администрация възнамерява да продаде своята част и земята върху, която се намира къщата.

Пловдив

Двуетажната къща се намира на улица "Стръмна" в Стария град. Сградата е в близост до занаятчийската улица и на гърба на Етнографския музей. Окаяното ѝ състояние показва, че през годините не е била поддържана.

Доц. Ангел Янков – директор на Етнографския музей в Пловдив: "Мухъл, влага. Малка е като площ. Ние преди години гледахме за фондохранилище дали не може да ни свърши работа, но първо тя е съсобственост с частно лице. Не може да се ползва цялата. Второ – тя е в абсолютно занемарено състояние."

Точно, защото местната администрация не може да поддържа своята част от къщата заради смесената собственост, общинският дял ще бъде продаден. Такава съдба ще последва и други къщи в Стария град.

Иван Тотев – кмет на Пловдив: "Община Пловдив работи в сградите, които са 100% общинска собственост. Тези, които имат смесена собственост, е много трудно и те са основно сградите, които виждате в Стария град. Това са основно сгради – 99% от тях са със смесена собственост."

Старинната къща е със статут на паметник на културата. Според Община Пловдив новият собственик трябва да я възстанови в автентичния ѝ вид. Общината ще контролира дали къщата ще бъде обновена така, както е построена преди 100 години.