Община Рила е единствената в страната, която предлага услугата асистент-екскурозовди за хора с увреждания. Така те ще могат да посещават туристически обекти в региона посредством грижата на специално обучени хора, които ще са техни гидове по време на екскурзиите. С услугата, от община Рила се надяват да задържат големия брой туристи, които ежегодно посещават забележителностите в региона, основно заради Рилския манастир.

Рила

Повече от 1 000 000 туристи от цял свят посещават община Рила годишно. За да задържат гостите, които идват в района, от местната управа решили да подобрят условията като въведат достъпен туризъм за хора с увреждания.

Георги Кабзималски, кмет на Община Рила: Примерно, ако вие имате проблем със сърдечната дейност да ви се подбере такъв маршрут, който да съответства на вашето натоварване. На всеки е ясно, че планинарството е трудно, особено за хората, които имат съпътстващи заболявания.

30 трайно безработни са преминали курсове на обучение, за да могат да предоставят на хората с увреждания качествена туристическа услуга и асистент, който да се грижи за тях по време на преходите в планината, както и по време на екскурзии до историческите обекти.

Йорданка Радкова, обучен асистент-екскурзовод: Природата ни е много красива и тези хора, с такива увреждания не са я виждали на живо. И ще им е хубаво и приятно да я видят.
Лазар Чавков, зам.-кмет на Община Рила: Това са едни малко популярни пътеки за хора с увреждания. Едната е на Кирилова поляна и е изградена от ПП "Рилски манастир". И другата на територията на община Кочериново. В село Стоб има изградена пътека за хора с увреждания за Стобските пирамиди. Но освен тях, има и други изградени екопътеки и маршрути, които са достъпни за хора с по-леки увреждания.

Община Рила работи и с бизнеса в града, за да могат хората с увреждания да имат достъп до хотелите и ресторантите.