НОВИНИ

Община Русе поощрява карането на електроавтомобили

7 електрически автомобила и 13 двуколесни превозни средства са регистрирани в русенската Пътна полиция. Броят на движещите се в града електрически коли обаче е по-голям, а има само една колонка за зареждане. От община Русе предлагат зарядни станции да бъдат изградени на още три-четири места.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Даниела Василева
10:06, 11.11.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Цветелин Хинков е сред малкото русенци, които карат електрически автомобил. Казва, че в сравнение с останалите коли, покупката е по-скъпа, но инвестицията си заслужа.

Цветелин Хинков: Първо, защото е по-икономичен, и второ, защото живеем в един не толкова чист град.

Освен, че не замърсява околната среда с вредни емисии, оказва се, че придвижването с електроавтомобил излиза и по-евтино.

Цветелин Хинков: Едно зареждане на този автомобил е между 3 и 6 лева, зависи къде и как се зарежда, за пробег от 120 километра, което не е маловажно. Един класически автомобил за тези пари ще мине два пъти по-малко километри.

В България обаче тези автомобили имат и много голям недостатък - могат да се ползват само за движение в града. В Русе има една колонка за зареждане и то в сервиз на известна автомобилна марка.

Цветелин Хинков: От тук до София не можем да стигнем, тъй като нямаме къде да заредим. В рамките на 100-120 километра няма станция извън нашия град. В посока Варна има - в Шумен.

С цел да се насърчат гражданите на Русе да използват електрически автомобили и да се намали и замърсяването на въздуха, от община Русе обявиха конкурс за отдаване под наем на 4 терена, върху които да се изградят зарядни станции. От администрацията вече са помислили и за облекчения за собствениците на автомобили.

Цветелин Хинков: Имаме пропуск за безплатно паркиране в Синята зона навсякъде в града и данъкът, който дължим за превозните средства, е безплатен.

Според Цветелин Хинков обаче трябва да се помисли и на национално ниво за поощрения - например, както в някои европейски страни държавата дотира покупката на екологично чистите електрически автомобили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хърватското правителство оцеля при вот на недоверие
Хърватското правителство оцеля при вот на недоверие
Направиха първия уеб сериал с участието на незрящи
Направиха първия уеб сериал с участието на незрящи