Община Русе работи по проект, който да подобри придвижването на хората от квартал "Дружба". В рамките на 4 години са заложени 7 мерки, а тяхното изпълнение ще бъде финансирано с 638 хиляди евро по програма на Европейската комисия. Проектът се реализира в 5 европейски града, които си поделят сумата от 20 милиона евро.

Русе

Идеята е да се повиши мобилността на хора от крайни квартали, какъвто е „Дружба“ за Русе, като се подобрят градският транспорт и условията за придвижване пеша и с велосипед. И тъй като 70% от замърсяването на въздуха е следствие на трафика, една от мерките е той да се намали. Затова в проекта е заложено в квартал „Дружба“ да се изгради паркинг, на който влизащите в града да могат да си оставят на сигурно място автомобилите и да ползват градския транспорт. Другата мярка е да се награди електронната система, която вече съществува, като се направи интернет портал.

Страхил Карапчански – зам.-кмет на Община Русе
„Възможност за планиране на времето и маршрута за придвижване от една точка до друга на мобилния телефон.”

Пилотно ще бъдат тествани и безопасни пешеходни пътеки.

Страхил Карапчански – зам.-кмет на Община Русе
„Целта на мярката е повдигането на пешеходните пътеки, поставянето на камери за видеонаблюдение, светлинна сигнализация, поставяне на рампи за хората с увреждания."
Предвижда се и анализ на обществения транспорт, а след това и нова маршрутна схема. Ще бъде въведена и нощна линия заради сигнали на граждани, че в късните часове няма с какво да се придвижват.