НОВИНИ

Община Сандански осигури фелдшери за 38 села

Община Сандански осигури в 38 села фелдшери, които посещава местните жители и извършва безплатни медицински прегледи. Идеята е до няколко години във всички отдалечени и трудно достъпни населени места в общината да има здравни услуги за възрастните хора. В момента четирима фелдшери посещават хората според предварително изготвен график три пъти месеца.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
14:30, 05.11.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

В Хърсово живеят около 150 души, предимно възрастни хора, които ако няма фелдшер в селото са принудени да пътуват до Сандански. Казват, че се чувстват спокойни, когато има, кой да ги прегледа.

- Мерят кръвно налягане, кръвна захар, доволни са, хората са много доволни.
Димитър Смолецов: Они, ако не са сме загинали. Къде от тук ке идеш до Сандански. Разноски, с 200-250 лв. пенсия. Тук, като довадат е друго.
Варава Тодорова: Много е внимателен, всичко, което го питаме, даже и за лекарства се консултираме.

Често на фелдшерите им е налага да поставят и инжекции, затова носят винаги със себе си лекарства от първа необходимост. За няколко села отговаря един фелдшер, който пътува с автомобил, осигурен от общината.

Владимир Везенков, фелдшер: Те имаш нашия телефон, дори и да се намирам в друго село, в Хърсово или Враня, оставам там хората и отивам на спешен случай...
Кирил Котев, кмет на община Сандански: Хора като са по-трудно подвижни и имат необходимост да бъдат извозвани до общинската болница, дори и тази услуга я предоставяме за гражданите, напълно безплатно.

От община Сандански казаха, че имат идея да изградят социална аптека. В нея всички, които имат ненужни медикаменти ще могат да ги оставят и те да се ползват от хора, които нямат възможност да си закупят. Общината също ще купува лекарства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънци масово купуват дърва и пелети от складовете в Русе
Румънци масово купуват дърва и пелети от складовете в Русе
Над 30 000 артефакта са заловени при акция на Европол, България и Испания
Над 30 000 артефакта са заловени при акция на Европол, България и Испания