Държавата да предостави на община Стамболийски собствеността на двореца Кричим. Това поиска със свое решение местния Общинския съвет. Кметът на Стамболийски смята да превърне ловната вила и парка от 2000 декара в туристическа атракция. Срещу билет на достъпна цена всеки да може да влезе и да разгледа вековната гора и всичките 55 стаи на двореца. Решението ще бъде изпратено на областния управител, а той от своя страна ще го препрати на Министерски съвет.

Стамболийски

Резиденцията, която сега се стопанисва от Националната служба за охрана, се простира на близо 2000 декара площ. Имението се намира в землището на село Куртово Конаре. Преди години Симеон Сакскобургготски не успя да си върне двореца чрез съда. Сега кметът на общината, в чиято територия попада имота, настоява имението да се отвори за гражданите.

Георги Мараджиев – кмет на община Стамболийски: "Да видят стаята, в която цар Борис е скъсал заповедта на Хитлер за извозване на евреите от България примерно."

Резиденцията Кричим трябва да бъде публична общинска собственост, която да бъде превърната в национален културен обект, настоява кметът. Местните хора горещо подкрепят неговата идея.

В градината срещаме пенсионираната учителка Стефка Нанева, която разказа, че е една от малкото посетили двореца.

Стефка Нанева: "То е нещо уникално,то е история която никой не я знае, когато е бил Фердинанд в България, той е бил любител на всичко, що е зелено, така че който и да го притежава, е богатство."

Процедурата по промяна собствеността на двореца Кричим е сложна и тромава, казва кметът на Стамболийски.