НОВИНИ

Община Варна санира безвъзмездно жилища

Близо 1,6 милиона лева отделя Община Варна за подобряване на енергийната ефективност на жилищни сгради в три района на града. Финансирането ще е безвъзмездно и до 100%. Парите са от инвестиционната програма на Общината по програма „Региони в растеж“.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Мартин Николов/Георги Христов
15:30, 28.12.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

За подобряване на енергийната ефективност на жилищните сгради ще могат да кандидатстват всички сдружения на собствениците в район „Одесос“ и част от „Приморски“ и „Аспарухово“.

Владимир Минков, дирекция „Европейски и национални оперативни програми“ - Община Варна: "Масивни сгради, проектирани преди 26 април 1999 година, които са извън обхвата на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, и многофамилни сгради до 35 самостоятелни обекта включително с жилищно предназначение."

Енергийната ефективност на сградите трябва да достигне най-малко клас на енергопотребление „С“.

Радина Анастасова: "Блокът е доста стар, вече на 27 години, руши се. Някои хора са си направили санирането, но не всички имат възможност."
Росен Великов: "Собствениците не разполагат с такива възможности. Тук става въпрос за стотици хиляди левове, никой не може да си позволи, даже и млади семейства."

По проекта на Общината могат да бъдат обновявани само цели сгради, а не отделни части от тях.

Владимир Минков, дирекция „Европейски и национални оперативни програми“ - Община Варна: "Строително-монтажни работи по общите части на многофамилните жилищни сгради, които обхващат ремонт на покрив, подмяна на асансьори, ремонт на стълбищна клетка, площадка, коридори, могат да бъдат финансирани само ако сградата постигне най-малко клас на потребление „С“ и минимум 60 процента енергийни спестявания."

Заявления за подобряване на енергийната ефективност на сградите в трите района ще се приемат до изчерпване на средствата, заложени по проекта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Регистрират колите по нови правила
Регистрират колите по нови правила
Борисов: Нищо в Пирин няма да се прави без екологичното законодателство
Борисов: Нищо в Пирин няма да се прави без екологичното законодателство