Във Варна продължават огледите на взривения блок. По непотвърдена информация намереното второ тяло е именно на 66-годишния Веселин Димитров, който се издирва като заподозрян за взрива. Жената, с която той е живеел на съпружески начала, е дала показания пред полицията, тя е настанена в кризисен център още преди десет дни.

Варна

Това, което е известно до момента, е че пораженията от взрива са толкова сериозни, че се налага ДНК експертиза и резултатите от нея ще станат ясни след около седмица. Косвена идентификация направи домоуправителят на входа, след като стана ясно кои двама от живеещите не са сред изведените. Според него една от жертвите е 53-годишна жена, която живеела в съседно на взривеното жилище, а другата - 66-годишният Веселин Димитров. 52-годишната жена, която до неотдавна е живеела с Димитров, е в тежко психическо състояние. Тя е потвърдила, че е била малтретирана и заплашвана с убийство. Останалите живеещи във входа в момента са настанени у приятели, едно семейство е в общинско жилище. Пострадалите, които са настанени в болница, са по-добре.

10 дни преди взрива 52-годишната жена е успяла тайно да се обади на телефона на фондация SOS - семейства в риск и да поиска помощ. След настаняването си разказала, че се страхувала и срамувала от ставащото в дома ѝ, затова никога не се е оплаквала в полицията.

Анна Николова - "SOS - семейства в риск": "Жената не е можела да излиза от дома си поради нанесените травми. Става въпрос за спукани ребра, за сериозни наранявания. Става въпрос за над 20 години тормоз - физическо насилие, психически тормоз, заплахи - в това число и заплахи за убийство.

След сигнала е поставена под защита.

Красимир Конов: Разгледано е дело в Районен съд-Варна и със заповед за незабавна защита от 6 януари 2020 година е осигурена такава защита на тази жена.

Преди това не е имало регистрирани сигнали за домашно насилие и от съседите.

Иванка Демирова: С него не се разбирахме. С нея така се разбирахме, но той не ѝ даваше с никой да говори.
Илиян Илиев, домоуправител: Комшии говорят, че доста проблеми са имали той и жена му, вътрешни, семейни.

Домоуправителят предполага, че телата са на 53-годишна съседка на Димитров и на самия Димитров. Вече са разпитани седем души, включително близки на Веселин Димитров. Според психолози най-вероятно причината е ревност.

Елизабет Кавафян, психолог: Ревността, за съжаление, може да стигне до патологично състояние. А когато се стигне до това, не се знае какви биха били последиците.

Пак според психолози версията на Димитров, която той разказва преди дни пред варненски сайт - че той е жертвата, звучи достоверно, защото самият той е бил убеден в това, което разказва. Казва, че скоро ще се чуе. Работещите в сайта вече са свидетели по делото. Все още не е ясно дали взривът е бил умишлен.

Красимир Конов - окръжен прокурор на Варна: Не сме наясно все още кое е първичното - дали взривът и в последствие е последвал пожар или първоначално е имало пожар, в резултат на което е последвал и взривът.

Димитров е бивш полицай, но засега няма еднозначен отговор дали работата му е давала достъп до взривни вещества.

Даниел Пашов - директор на ОД на МВР-Варна: Първо е работил в охранителна полиция като охрана на обществен ред, а в последствие е бил криминален разузнавач. След това доста време е работил в една охранителна фирма.

Хората от пострадалия вход преживяха втора неспокойна нощ. От 36 апартамента във входа 6 са необитаеми. Едно семейство е настанено в общинско жилище. Останалите пренощуваха при близки и приятели и днес бяха допуснати за кратко до домовете си.

След като отломките бъдат разчистени, експерти ще направят оглед за устойчивостта на сградата.

Максим Тодоров - началник Обществен ред и контрол: Навсякъде успяхме да влезем.
Сградата не е заплашена от самосрутване. Сградата на пръв поглед всичко е нормално.
арх. Виктор Бузев - главен архитект на Община Варна: При първоначалния оглед не се забелязват сериозни конструктивни нарушения на сградата, избити са ограждащи стени и тези, които са фасадните с дограмите.

Състоянието на пострадалите, настанени в болница, се подобрява, трите деца ще бъдат изписани утре.

Община Варна ще отпусне еднократна финансова помощ на пострадали. При необходимост ще им бъде оказана и психологическа подкрепа. Разследването на случая продължава.