НОВИНИ

Община Враца пред фалит заради глоби по проекта за водния цикъл

Община Враца е под заплаха от запориране на сметките и фалит заради наложени по проекта за воден цикъл глоби от над 27 милиона лева. След няколкомесечно спиране на строителните работи и прекратяване на договори с изпълнители, дейностите по водния цикъл са възобновени. Крайният срок за довършване на проекта обаче се отлага за 2020 година.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
07:06, 04.05.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Основна причина за спиране на работата по подмяна на водопроводи и канализация в града е заради некачествената работа на една от фирмите-изпълнители. След извършено видеообследване на мрежата се оказа, че над 25 на сто от подменените тръби са брак. Сега фирмата отново ще разкопава улици, за да ги смени за своя сметка.

Борислав Димитров, оперативен директор на ПОНССТРОЙ инженеринг: Има едно забавяне, когато се влиза в режим на неустойки, има извършени неща, които обаче не се сертифицирани и неразплатени.

Добрата новина за водния цикъл на Враца е, че все пак проектът ще бъде завършен, защото е осигурено финансиране от още 88 милиона лева, каза заместник кметът Мария Попова. Вече има и реални действия по най-трудната част от него – реконструкция на 33 км магистрален водопровод от язовир Среченска бара, където тече процедура по отчуждаването на имоти по трасето на строителството.

Мария Попова, заместник-кмет на Враца: Общо 480 имота засяга това трасе, голяма част са частни, но по него съществуват всички видове собственост, известни в правния мир в България.

От общината казаха още, че освен наложените санкции по проекта в размер на повече от 27 милиона лева, непрекъснато изплащат обезщетения и на граждани, спечелили съдебни дела за понесени щети по разкопаните улици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Индия имат шансове за авангардно сътрудничество
България и Индия имат шансове за авангардно сътрудничество
​Бившият енергиен министър Румен Овчаров е призован да се яви в следствието
​Бившият енергиен министър Румен Овчаров е призован да се яви в следствието