НОВИНИ

Общината чисти реки за 1,2 милиона лева годишно

Дивани, битови и строителни отпадъци изчистват от речните корита в София екипите на Столична община. Те призовават гражданите да не изхвърлят отпадъци в реките, а да се обръщат към общината за извозването им. Всяка година службите за поддръжка на реките изчистват около 50 км речни корита на територията на София, Банкя и Нови Искър.

Тодор Литовски
от Тодор Литовски
21:03, 15.08.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Използването на речните корита като сметища се случва обикновено в крайградските райони. Контролът е затруднен, защото обикновено отпадъците се изхвърлят в нощните часове.

Величка Пъшева, дирекция, "Общински гори, земи и водни обекти", Столична община
"Няма как през нощта да видиш кой изхвърля, защото в закона е казано, че трябва да го хванеш на място. На място няма как да го хванеш. Това е по малките часове, когато никой не е на терен."

По програмата за планово почиствате на общината са изчистени 45 км речни корита досега и остават още 5. Инвестицията е 1,2 милиона лева от общинския бюджет. От коритата се отстранява и растителност, която пречи водния отток. Предстои и разширяване и укрепване на коритото на река искър между кварталите "Враждебна" и "Чепинци".

Величка Пъшева, дирекция, "Общински гори, земи и водни обекти", Столична община
"Река Искър иска едно основно не само почистване, но и малко оформяне на коритото, една земна корекция, която да може да поеме повече водни количества."

Но докато се намерят необходимите средства за това, за почистването на 5-те километра след аерогарата са осигурени 1,5 милиона лева от междуведомстената комисия по бедствия и аварии. В момента се избира изпълнител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордно количество дъжд падна в Москва
Рекордно количество дъжд падна в Москва
​95% от изравнителните сметки за парно са предадени в Топлофикация
​95% от изравнителните сметки за парно са предадени в "Топлофикация"