Няколко общини в Кюстендилско имат проблем с електронния обмен, който стана задължителен от 1-ви ноември. Въпреки че администрацията официално спря обмена на хартиени документи, три от общините в района все още не са въвели напълно електронните услуги.

Кюстендил

Преминаването към изцяло електронен документооборот между институциите се оказа трудно за някои от малките общини в Кюстендилско. Най-сериозен е проблемът в Трекляно, заради слабата интернет връзката.

Проблем с електронния обмен все още има и в общините Бобошево и Кочериново, където не е закупена необходимата техника. И двете общини трябва да заделят по 2 000 лева от собствения си бюджет, за да закупят специализиран модул, чрез който да обменят електронни документи с други институции.

В съседната община Невестино вече имат такъв модул инсталиран към деловодната система и от началото на месеца не работят с хартиени документи.

Антоанета Георгиева, секретар на община Невестино: Това ни облекчава, защото не се налага да заплащаме допълнително пощенски разходи за писмата, които изпращаме. Вместо да разпечатваме в няколко екземпляра документите ние на практика го правим по електронен път.

Електронният документооборот намалява и административната тежест за гражданите.

Райчо Цветин, зам.-областен управител на Кюстендилска област: Например преди ако една жалба е обслужвана за 7 дни или 14 дни, този път може да бъде и за един ден, зависи от скоростта на обработката.

Електронният обмен на документи е сигурен и се извършва в контролирана среда, а документите са гарантирани с електронен подпис.

Край на хартиените документи в администрацията

Край на хартиените документи в администрацията

Край на хартиения обмен на документи между институциите. От днес започна работа специална електронна система, чрез която всички администрации ще изпра...