Гратисен период за шофьорите без винетка до 15 януари няма. Това обявиха днес от Агенция "Пътна инфраструктура" и регионалното министерство, след като вчера от Националното тол управление обявиха такъв. До 10-15 дни системата за продажба на електронни винетки ще бъде напълно адаптирана и няма да има проблеми. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешната си среща с представители на Националното сдружение на общините. На нея беше договорено до 3 седмици: пътищата, които ще бъдат извадени от обхвата на винетната система, да бъдат поддържани от местната власт.

Гратисният период, обявен от Националното тол управление и дообяснен от регионалното министерство и Пътната агенция, означава следното: ако до 15 януари бъдем засечени на пътя без хартиена и електронна винетка, мобилните тол екипи ще ни дават указания и ще ни покажат как да си закупим винетка през сайта, мобилното приложение или ще ни упътят към най-близката бензиностанция, без да ни налагат компенсаторна такса или глоба.

Над 90% от шофьорите в България, така или иначе, имат хартиени винетки, които изтичат в края на този месец, така че, според АПИ, загубите няма да бъдат големи.

Премиерът Борисов: До 10-15 дни няма да има проблеми с продажбата на винетки

Премиерът Борисов: До 10-15 дни няма да има проблеми с продажбата на винетки

Гратисен период за шофьорите без винетка до 15 януари няма. Това обявиха от Агенция "Пътна инфраструктура" и регионалното министерство, след като вчер...

Иначе премиерът Бойко Борисов се извини на гражданите за предизвиканото неудобство, но посочи, че преминаването от хартиена в електронна система не е лесно.

Според Националното тол управление до средата на следващата седмица ще има разположени 37 терминала за самотаксуване по граничните контролно-пропускателни пунктове на страната, а от понеделник се разширява разпространителската мрежа.

Когато стане ясно кой е виновен за проблемите в системата, ще му бъде потърсена отговорност, обявиха от АПИ. От Националното тол управление съобщиха още, че до края на 3 януари са купени 57 000 електронни винетки за над 4 милиона лева.

Колко още общини ще поискат изваждането на републикански пътища - тепърва ще стане ясно. Важното е, че тези решения трябва да бъдат взети от Общинския съвет.