НОВИНИ

Общинската болница в Дупница подкрепи националния лекарски протест

Медици от общинската болница „Свети Иван Рилски” в Дупница се включиха в националния лекарски протест днес. На обяд те излязоха пред лечебното заведение, за да поискат от държавата повече средства за общинските болници и незабавно изплащане на надлимитните дейности. Протестът продължи около 20 минути и беше подкрепен и от доста жители на Дупница.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
14:00, 15.01.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Общинската болница в Дупница е сред 23-те лечебни заведения, където днес имаше символични протести. Лекарите напуснаха за кратко работните си места, за да поискат спешни мерки за решаване на проблемите им. Болницата в Дупница има над 2 милиона лева задължения, като 600 хиляди от тях вече са просрочени. Управителят на лечебното заведение доц. Димитър Недин обясни, че те са натрупвани с години основно заради недофинансираните клинични пътеки, чиито цени не са променяни от години.

Доц. Димитър Недин, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Дупница: „Всички държавни болници, общински и държавни болници, всички се справяме не много добре, защото знаете първо - не можем да връщаме пациенти, второ – независимо че клиничната пътека вече е свършила като дни и като ресурс, като финанси ние сме длъжни да го лекуваме. Не ни се плащат надлимитните, които сме изработили, неосигурените са доста."

Болницата в Дупница има да получава около 150 хиляди лева за надлимитни дейности за 2016 година, които още не са платени.

Любомир Таушански, началник на отделението по ортопедия и травматология в МБАЛ „Св Иван Рилски” в Дупница: „Сега се увеличи минималната работна заплата, осигуровките се увеличиха, положението ще става още по-зле, ако не се помогне на болниците. Ако не се променят нещата, ако не се направи реформата, за която се говори, няма да са още дълго време като болници."

Лекарите в Дупница искат освен повишаване на цените на клиничните пътеки, също и отпускане на целеви средства за покриване на стари задължения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военна прокуратура проверява НСО
Военна прокуратура проверява НСО
Македонският парламент ратифицира Договора за добросъседство
Македонският парламент ратифицира Договора за добросъседство