Общинската болница в Омуртаг е застрашена от фалит. Тя има дългове за близо 700 000 лв. и има спешна нужда да ѝ се изплати надлимитната дейност от здравната каса. Работещите в нея ще излязат на символичен протест в понеделник с надеждата да се вземат спешни мерки за оцеляване на малките общински болници.

Омуртаг

В болницата в Омуртаг има 7 отделения, съвременна апаратура за образна диагностика, закупена по европроект, част от сградата е санирана. Средно на месец има по 300 лежащоболни. Заради орязани клиничните пътеки обаче, парите не достигат.

Болницата обслужва население от 40 000 души от общините Омуртаг, Котел и част от Търговище. Пациентите са по-бедни и ако болницата затвори врати, ще им бъде финансово невъзможно да пътуват десетки километри, за да получат здравни грижи в по-отдалечени лечебни заведения.

Още от 2012 г. болницата влачи дългове от близо 700 000 лева, като 430 000 от тях са към доставчици на лекарства и консумативи. За да покрие част от сметките в края на миналата година. Община Омуртаг заделя 90 000 лв. за здравното заведение. За да оцелее малката болница е планувала и съкращения на персонал.