НОВИНИ

Как да се разрешат проблемите на общинските болници според експерти?

В студиото на „Денят започва“ Донка Михайлова, кмет на Троян, и д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, обсъдиха как може да се реши проблемът с общинските болници, които са пред фалит. И двамата се обединиха около мнението, че първата стъпка за разрешаването на проблемите на болници е промяна на финансирането им чрез клинични пътеки.По-късно днес е предвиден протест на медици и медицински работници от общински болници.

bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 15.01.2018
Чете се за: 01:27 мин.
Още

Системата на финансиране на общинските болници е дълбоко порочна, заяви кметът на Троян Донка Михайлова. Според нея основната тревога е за стойността на клиничните пътеки, която не е променяна от 2008 г., когато минималната работна заплата е била 180 лв.

Донка Михайлова, кмет на Троян: Най-голямата ни тревога е свързана с факта, че тези 75 общински болници обслужват над 2,5 милиона българско население, което, оставено без болниците, на практика ще бъде със силно ограничен достъп до болнична помощ.

Проблемът с общинските болници е бил поставен на Съвета за тристранно сътрудничество към МС, припомни д-р Иван Кокалов, където е имало единство в становището. Той отбеляза, че протестът в момента е не само на лекарите, но и на целия медицински персонал.

д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ: Целенасочено общинските болници се тласкат към фалит, защото има поддръжници на крайно либерални идеи, че пазарът, особено в здравеопазването, ще реши проблемите. Естествено, че това, което се случва, е последствие на това решение. Начинът на финансиране е в основата, но когато имаше дуално финансиране от държава и каса, никой не се оплакваша. Както има защитени училища, така трябва да има и защитени болници

Д-р Кокалов подчерта, че дори в либералната здравна система на САЩ има фонд за болнична помощ в отдалечени региони. Според него моделът на финансиране чрез пътеки е „изчерпан“. Цените на пътеките зависят от договарянето между Касата и Лекарския съюз, но се базират на бюджета, който се определя в Народното събрание, допълни той. СХ/ Досега са закрити 20 болници и предстои фалитът на поне десет.

;

Между 15 и 20 общински болници са в критично състояние с риск да бъдат затворени в идните месеци, а други 40 имат сериозни затруднения в разплащанията си, заяви Донка Михайлова. Най-важната мярка според нея е промяната на финансиране на клинчните пътеки. Тя допълни, че има единомислие с общинките болници кои клиничните пътеки трябва да получат финансиране. Според нея трябва да се променят и стандартите за медицински дейности, които поставят непосилни условия пред част от лечебните заведения, като налагат изисквания за брой лекари и тесни специалности. Третият проблем е свързан с лимитите, към които Касата може да прояви гъвкавост, допълни Донка Михайлова. Разходите по неосигурени пациенти трябва да се покрият от държавния бюджет, категорична беше тя.

Начинът на финансиране чрез пътеките е порочна, защото отваря възможност за злоупотреби, заяви д-р Кокалов. Той сподели, че се съмнява в почти всяка една епикриза, която вижда. Според него няма лимити, а договорени бюджети за болниците, като са предвидени 3% за надвишаване. Разпределението на средствата е според нуждите, но той се съгласи, че те са недостатъчни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Покривът тече след саниране - защо?
Покривът тече след саниране - защо?
Невидимите ловци на истории
"Невидимите" ловци на истории