Общински съветник от Несебър е участвал в престъпната група, неутрализирана в Бургаско. Той е обявен за общодържавно издирване. Това каза изпълняващият функциите ръководител на Специализираната прокуратура Даниел Начева. Тя огласи подробности около мащабната полицейска операция, при която бяха задържани членовете на организирана престъпна група, занимавала се с изнудвания, палежи, нанасяне на телесни повреди и други престъпления, които предстои да бъдат установени.

Бургас

Общинският съветник все още не е задържан от органите на реда, защото се укрива, но при извършване на проверка в държана от него банкова касета е открита сумата от 60 000 лева, която е иззета. Иззети са и много луксозни автомобили, ползвани от групата. По домовете на участниците в групата са открити и наркотични вещества, както и части за огнестрелни оръжия.

Групата е работила от 2010 г., а разследването срещу нея се води от две години. Част от задържаните участници в нея се припокриват с участниците в друга престъпна група, ръководена отново от Митьо Очите по друго дело.

Димитър Желязков се намира извън територията на България и е обявен за международно издирване. Разследващите заявиха, че знаят къде е той. По думите им, не е имало възможност да проведат операцията по разбиването на групата, когато Желязков се е намирал още на територията на страната. Според разследващите поведението на задържаните е показало, че теч на информация преди акцията не е имало.

Версиите за Митьо Очите - лечение в чужбина, бягство или контролирано пътуване

Версиите за Митьо Очите - лечение в чужбина, бягство или контролирано пътуване

Димитър Желязков е стар познайник на органите на реда. Той е първият, който в съдебна зала признава, че е ръководител на организирана престъпна група,...

Групата е действала на територията на Южното Черноморие и по-концентрирано на курортен комплекс „Слънчев бряг“. Тя е установявала търговски дружества, които развиват мащабен и успешен бизнес, като чрез заплахи и палежи са „мотивирали“ собствениците да заплащат „такса спокойствие“.

„Лицата, които са отказвали да вършат това, са били „мотивирани“ чрез палежи на автомобили, кафе машини, нанасяне на телесни повреди и други начини“, уточни прокурор Начева. Засега обвинения са повдигнати на 9 лица, а спрямо 5 от тях прокуратурата ще иска налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

МВР разби престъпна група, ръководена от Митьо Очите, 19 души са задържани

МВР разби престъпна група, ръководена от Митьо Очите, 19 души са задържани

Полицията проведе акция по разбиването на престъпна група, тормозила и рекетирала хора по Черноморието, ръководена от Димитрър Желязков, известен като...