НОВИНИ

Общинските съветници в Пловдив гласуваха отмяна на сделката с Панаира

Общинските съветници в Пловдив гласуваха отмяна на сделката с Пловдивския панаир. Това стана с 39 гласа „за", 4 „против" и 3 „въздържал се". Темата беше обсъждана за трети път в местния парламент.

bnt avatar logo
от Нели Ангелова
11:53, 27.04.2017
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Дебатите в залата на общинския съвет продължиха над два час и половина. Решението на съветниците отпреди 2 седмици, с което приемаха акциите, вчера беше върнато от областния управител като незаконообразно и така отново залегна в дневния ред. Съветниците решиха да отменят предишното си решение, с което приемаха акциите като това беше подкрепено от представителите на ГЕРБ, Патриотичния фронт и по-малки партии.

БСП се обявиха против като изтъкнаха икономическите ползи за града, ако имат участие в Международния панаир. Те обявиха новата ситуация като емоционална и политическа шизофрения. Патриотите потвърдиха позицията си от предишната сесия, че не трябва да се приемат акциите, но попитаха дали Пловдив има кмет или кметски наместник.

Други съветници пък попитаха дали и община Варна ще се откаже от 29-те процента държавни акции, които получиха безвъзмездно със същото постановление на Министерски съвет, с което и община Пловдив получава близо 21 процента. От БСП бяха категорични, че общинският съвет се неглижира от централната власт и са превърнати в животни от зоологическата градина.

Кметът Иван Тотев призна, че ако е управител на частна фирма, би приел акциите в Панаира, защото математически това било правилното решение, но изтъкна, че сега политическата обстановка е друга и ще се съобрази с мнението на пловдивчани, които според него към сегашния момент мислят другояче. Той цитира и инициативния комитет Дом за Пловдивската опера, които вече считали, че операта може да има на мястото на партийния дом, а не на територията на Панаира, както беше договорено. Тотев не изключи след време настроенията отново да се променят и Пловдив да поиска тези акции.

;

До този обрат се стигна след заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ. Мотивът на Бойко Борисов за днешното решение са опитите за публични внушения, които свързват партията със знаков бизнесмен от средите на БСП. По думите му „той няма да позволи името, авторитета и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси". Засега няма официално изявление от Георги Гергов, който е мажоритарният собственик на Международния панаир.

Раздържавяването на Пловдивския панаир започна през 2006-та година, когато собствеността върху него бе разпределена между държавата, общината и Гергов. Тогава държавата запази мажоритарния дял от 50%, но градската управа влезе в акционерното дружество „Пълдин тур инвест" на бизнесмена и настоящ областен лидер на БСП, като апортира 16 къщи в Стария град и други имоти.

Гергов получи 25% от акциите на новото дружество срещу задължението да инвестира 15 млн. лева в реконструкция на сградите. По-късно, пак при тройната коалиция, Гергов увеличи капитала и така стана мажоритарен собственик, а държавата остана с 49.63% дял в Пловдивския панаир. От прокуратурата съобщиха, че е удължен срока на проверката на дружеството „Пловдив тур инвест" до 22 май, защото се събират нови документи и обяснения от длъжностни лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ОЛАФ не откри данни за нередности, извършени от Мартин Шулц
ОЛАФ не откри данни за нередности, извършени от Мартин Шулц
Жан-Клод Юнкер се срещна с Тереза Мей
Жан-Клод Юнкер се срещна с Тереза Мей